Workshop der ideene blir sortert.Foto: Havbrukskollektivet
Workshop der ideene blir sortert.Foto: Havbrukskollektivet
Workshop der ideene blir sortert.Foto: Havbrukskollektivet

Gründere går sammen om havbrukskollektiv

De fem selskapene leverer digitaliseringstjenester til havbruksnæringen. Nå skal de samarbeide om en felles plattform.

Ideen kom fra Christian Erichsen, som er styreleder i Anteo. Selskapet holder til i Rørvik i Trøndelag, og leverer sanntidssystemer for beslutningsstøtte til oppdrettsnæringen.

- Jeg ser gjennom styrevervet at bransjen er lokalt drevet og avhengig av tillit mellom aktører du har i bassenget rundt deg. Det er en utfordring for gründerselskaper å få samme tillit andre steder langs kysten for å bygge den typen relasjoner der, sier Erichsen til Tekfisk.

zoomErlend Torgnes og Christian Erichsen er to av dem som har blitt med i Havbrukskollektivet.
Erlend Torgnes og Christian Erichsen er to av dem som har blitt med i Havbrukskollektivet.

Har tatt tre år

Han har dermed fått med seg fire andre gründerselskaper som jobber med delvis det samme, og som er spredd ulike steder i landet. Foreløpig har de kalt seg Havbrukskollektivet, og planen er å levere en gratis plattform med informasjonstjenester som oppdrettere har bruk for. I tillegg skal det være mulig å kjøpe tjenester fra de fem gründerselskapene.

- Små bedrifter er gjerne ikke store nok til å konkurrere om de store kontraktene, og det er utfordrende å begynne å konsolidere gründere med klokkertro på at de selv er best. Gjennom en felles plattform får alle mer båndbredde på salg, support og produkter, sier Erichsen.

 - Er næringen klar for et sånt samarbeid?

- Jeg har brukt tre år på å få disse fem leverandørene til å begynne å jobbe sammen, så det gjenstår å se. Men disse fem er komplementære nok, og synes ideen er god nok. Innovasjon Norge har gitt støtte gjennom en ordning kalt bedriftsnettverk. Det gjør at vi kan redusere risikoen med å bruke tid på prosjektet, sier Erichsen.

Mer digitalisering

Gründerselskapene har hatt flere workshoper for å få opp ulike ideer til den nye plattformen.

- Det har gått mye fortere de tre siste månedene etter at vi fikk tilsagn fra Innovasjon Norge, enn det gjorde de tre første årene, sier Anteo-styrelederen.

Plattformen skal samle bransjespesifikke data som biosikkerhetssone, lusespredning, fartøystrafikk og sensordata. Lanseringen skjer på arrangementet Nuwave i Bergen tirsdag.

- Skal vi bli gode som gründere, må vi klare å samarbeide og klare å skape litt mer trykk rundt digitalisering. Næringen har holdt på med digitalisering i noen år, men vi synes det går litt sakte. Jeg skulle ønske det var høyere vilje til å bruke penger på digitale løsninger. Bransjen har tradisjoner for å kjøpe utstyr og båter, men er litt mer forsiktig med å bruke penger på software. Det kan være vanskelig å kjøpe enkeltprodukter som ikke snakker sammen i en helhet, men ved å samle oss har vi større mulighet til å bli en god leverandør og spille hverandre gode, sier Erichsen.

Vil vokse

Han sammenligner Havbrukskollektivet med Salmon Group, som er et nettverk for små og mellomstore oppdrettere.

- Vi vil lage et samarbeid på leverandørsiden innen teknologi, sier Erichsen.

Gründerne skal nå få på plass avtaler om inntektsfordeling og andre praktiske ting. På sikt er håpet å få med flere leverandørselskaper på plattformen.

- Vi har bare så vidt startet, og målet er å få med flere leverandører. Hvis ikke, gir det ikke mening. Hvis bransjen vil ha dette, er det bra, hvis ikke var det en god idé i alle fall, sier Erichsen. 

De fem selskapene som er med er Anteo, Seasmart, Optimeering Aqua, MT Aqua og TiAlta.

Her kan du høre podkast med gründer Erlend Torgnes i Optimeering Aqua:

( VILKÅR )
 
Del saken