"Granit" på vei inn til BekkjarvikFoto: Morten Wanvik
"Granit" på vei inn til BekkjarvikFoto: Morten Wanvik
"Granit" på vei inn til BekkjarvikFoto: Morten Wanvik

- Dette skal bli den mest effektive flytende filet- og rekefabrikken

- Vi er fornøyd, men det er jo litt utfordringer med å kjøre i gang en såpass avansert båt, sier reder Inge Halstensen om nye «Granit».

Nye «Granit» er en flytende filetfabrikk til cirka 350 millioner kroner. Fabrikktråleren er 81,2 meter lang og 16,6 meter bred og inneholder utstyr man bare tidligere har kunnet drømme om på en fiskebåt. Den ble levert fra Tersan i Tyrkia i fjor.

Det produseres ferdig fileterte benfrie loins av torsk hyse og sei. Kombinert skal båten fange reker, sortere og koke dem før sjøfrosne reker kommer ut i kartonger.

- Det skal bli den mest effektive flytende filet- og rekefabrikken som finnes, ifølge reder Inge Halstensen.

Av avskjæret lages det fiskemel og det tas vare på limvannet eller saften av fisken, som før har gått på havet. Dette konsentreres gjennom en inndamper. Konsentratet av væsken tørkes med melet. Fabrikken tar også ut fiskeolje.

Avansert båt

Konsernet består av selskapene K Halstensen AS, Gardar AS, Halstensen Granit AS, Bekkjarvik Eiendom AS, Halstensen Management AS og Halstensen Eiendomsselskap AS. K Halstensen eier og driver de to ringnotfartøyene «Manon» og «Slaatterøy» som driver pelagisk fiske med ringnot og trål. Gardar AS eier ringnotbåten «Gardar». Alle tre fartøyene leverer fisk nedkjølt til landanlegg.

Halstensen Granit AS eier og driver den nye fabrikktråleren «Granit». Filet fra «Granit» omsettes gjennom Brødrene Sperre og det store markedet er Storbritannias fish & chips-industri.

- Er du fornøyd med den nye båten?

- Vi er fornøyd, men det er jo litt utfordringer med å kjøre i gang en såpass avansert båt. Den har fisket godt og vi har en fantastisk flink gjeng om bord. Vi tror året på bruttosiden blir greit, sier Halstensen.

Reker og rødfisk

«Granit» kjører ulike turer og bemanningen på filetturer er på 34-35 personer. På reketurer er det 20-25 mann om bord.

- Vi har vært på reker og rødfisk, nå fisker båten på sei kystnært i nord, sier Halstensen.

Konsernet består også av Bekkjarvik Eiendom AS som eier og driver utleie av forretningslokaler og leiligheter i Bekkjarvik. Halstensen Management AS har managementet på de fire fiskefartøyene, mens Halstensen Eiendomsselskap AS er som navnet sier et eiendomsselskap, men har ikke noen stor omsetning.

Ga lavere inntekter

Halstensen Holding AS fikk redusert inntektene med nesten 30 prosent til 290 millioner kroner i fjor. Resultat før skatt endte på 15,6 millioner kroner mot vel 110 millioner kroner året før.

- Inntektene gikk ned i fjor, har det sammenheng med den nye båten «Granit»?

- «Granit» kom i drift i månedsskiftet september og oktober i fjor, ikke noen særlig lang driftstid med andre ord. Det er hovedårsaken til at inntektene er lavere enn i 2016, sammen med salget av gamle «Granit», sier Christian Strand Halstensen til Fiskeribladet.

( VILKÅR )
 
Del saken