Lusebekjempelse med hydrogenperoksid. Foto: Jon Eirik Olsen
Lusebekjempelse med hydrogenperoksid. Foto: Jon Eirik Olsen
Lusebekjempelse med hydrogenperoksid. Foto: Jon Eirik Olsen

Hydrogenperoksid langt farligere enn antatt

Selv veldig fortynnet eksponering av hydrogenperoksid gir skader og dreper reker, skriver NRK.

Rekene som ble utsatt for en løsning hydrogenperoksid som var 100 ganger tynnere enn den laks i opppdrettsanlegg utsettes for, begynte å dø etter tre dager

- Halvparten av rekene døde da de fikk to timer eksponering av 100 ganger fortynnet oppløsning i forhold til det som brukes i oppdrett, altså 15 mg per liter, sier seniorforsker ved IRIS, Renée Bechmann, til NRK.

- Urovekkende funn

Hun leder et pågående forskningsprosjekt om problemstillingen. Prosjektet varer ut 2019, og er finansiert av Forskningsrådet, EU og kjemiprodusenten Solvay.

I tillegg til å teste hydrogenperoksid, tester de også deltametrin og azametifos på reker.

Bechmann beskriver funnen som urovekkende, og ber myndighetene om å reagere.

- Krepsdyr finnes jo ikke bare i rekefelt, men over alt i havet. Det er alle mulige former for krepsdyr langs kysten, og de er viktige deler av økosystemet. Det er selvfølgelig viktig å ta hensyn til at de ikke blir utsatt for stoffer som har høy giftighet for dem, sier Bechmann til NRK.

Ny vurdering?

Kjetil Rykhus i Sjømat Norge sier til NRK at han ikke kan kommentere funnene, siden det ennå ikke er publisert noe forskningsrapport.

- Men hvis det som kommer frem i disse forsøkene er riktig - og ikke minst representativt for hvordan miljøet og rekene påvirkes av hydrogenperoksid ute i felt - så må vi se på hele bruken av middelet på nytt, sier han.

Rykhus sier også at hydrogenperoksid (h2o2) brytes ned til luft og vann, og at bruken av hydrogenperoksid har gått betydelig ned de seneste årene.

( VILKÅR )
 
Del saken