Rognkjeksskjulet i sjøen.Foto: Tetrix Aqua
Rognkjeksskjulet i sjøen.Foto: Tetrix Aqua
Rognkjeksskjulet i sjøen.Foto: Tetrix Aqua

Bruker 3D-printer til å utvikle rognkjeks-skjul

Det gir kort vei fra idé til testing av pilot, mener gründer Magnus Havnen i Tectrix Aqua.

Han fikk ideen til å jobbe med rognkjeksskjul mens han studerte Biomarin Innovasjon ved NTNU Ålesund.

- Vi ønsker å bidra til at røkteren skal få en enklere hverdag når det gjelder flytting og utfisking av rensefisk, skriver Havnen i en e-post til Tekfisk.

zoomMagnus Havnen er gründer i Tectrix Aqua.
Magnus Havnen er gründer i Tectrix Aqua.

Kan løfte ut skjulet

Rognkjeks er en effektiv lusespiser, og brukes i merder over hele landet for å holde lusenivået nede. Men den trenger steder å kunne gjemme seg unna. Løsningen til Tectrix Aqua er et panelskjul som er satt sammen på en måte som kan kombineres med gjenfangst av rognkjeks.

- Når røkteren har behov for å tømme merden for rensefisk, kan vedkommende løfte ut skjulet med en håv under eller en snurpenot rundt skjulet. Dermed kan røkteren løfte skjulet og rensefisken ut etter behov, skriver Havnen. 

Ifølge Havnen fører dette til at rensefisken kan stå lenger i merden enn i dag.

- Slik det er nå, må røkteren bruke teiner, ruser og kastenot for å fangste rensefisken etter behov. Dette er tidkrevende og fører i mange tilfeller til klemskader og sårskader på rensefisken, skriver han. 

3D-printer

Formen på skjulet gjør at det ser lukket ut, og i begynnelsen fikk gründeren spørsmål om rognkjeksen i det hele tatt kom til å bevege seg ut av skjulet.

zoomHer er rognkjeksskjulet på land.
Her er rognkjeksskjulet på land.

- Observasjoner av skjulet viser at rognkjeksen beveger seg etter hvordan været er, og at de går ut av skjulet og ut i merden. Det kan tenkes at rognkjeksen får bedre vilkår for hvile i skjulet og at den er mer uthvilt og klar for å gå ut i vannmassene etter en tid med hvile, skriver Havnen.

For å teste ulike varianter har bedriften tatt i bruk 3D-printing.

- Det gir kortere tid fra idé til testing av pilot. Skulle det være at man ser at det ikke blir optimale dimensjoner på delene, er det bare å justere tegningene og printe en ny modell til en brøkdel av prisen sammenlignet med om noen skulle maskinere delene for bedriften, skriver Havnen.

- Interessen er til stede

Bedriften har brukt deler som er 3D-printet til å teste fullskala piloter. Noen av testpilotene har også deler som er printet i nylon for å teste hvordan naturen sliter på materialet. 

- Det har kommet en rekke med nye og forbedrede løsninger av 3D-printere på markedet som gir bedre forhold for printing av unike delere. Hvis produktene som er utviklet i dag finner sin plass i den norske matfiskindustrien, vil bedriften investere i en 3D-printer med flere muligheter for masseproduksjon eller prototyper, skriver gründeren.

zoomRognkjeksen hviler inne i skjulet.
Rognkjeksen hviler inne i skjulet.

Så langt har selskapet fått 100.000 fra Innovasjon Norge for å teste interessen for gjenfangstskjul til rognkjeks.

- Interessen er til stede når røkterne får se skjulet og de får forklart hvordan skjulet skal brukes, sier Havnen. 

Også Estro i Bergen har utviklet en ny type rensefiskskjul.

Her kan du høre podkast om forskning på rognkjeks:

Spent på gjenfangst

Tectrix Aqua startet opp i fjor. Selskapet har solgt et par pilotversjoner av rognkjeksskjulet til kunder som vil verifisere at det virker. 

-Vi har kommet i gang med salg, men utfordringen er at oppdretterne har kjøpt mye utstyr som ikke har fungert godt nok. De er forsiktige med investeringer, sier Havnen. 

Driftsleder Erlend Larsen i Salmar er en av dem som har testet rognkjeksskjul fra Tectrix Aqua.

- Vi ser at fisken bruker skjulene på lik linje med andre skjul på markedet, så de tjener til formålet. Men det som er spesielt interessant med skjulene er om man får til en effektiv og skånsom gjenfangst, det er det som er nyvinningen for vår del, sier Larsen til Tekfisk.

Vil utvide

Det har Salmar planer om å teste i løpet av høsten. I dag bruker de forskjellige metoder for å fiske opp rognkjeksen.

- Men jeg savner noe som er litt mer effektivt, sier Larsen. 

- Tror du dette kan være det?

- Det gjenstår å se. Slik som vi har fått det forespeilt, skal det være det, men vi må teste det i praksis først.

Magnus Havnen er fremdeles den eneste som er ansatt i Tectrix Aqua.

- Det begynner å bli mye å gjøre, og jeg planlegger å ansette personer som har kompetanse innen markedsføring og salg. Det er masse utfordringer som jeg prøver å lande underveis for å få på plass det nødvendige for å overleve, sier han. 

Lars Berg-Hansen i Norse Aqua driver også med rensefiskskjul. Her kan du høre podkast med ham:

( VILKÅR )
 
Del saken