KRILL: Studie skal avgjøre om krillen har egenskaper i seg til å dempe problemene med kronisk betennelse. Foto: Erik Digman
KRILL: Studie skal avgjøre om krillen har egenskaper i seg til å dempe problemene med kronisk betennelse. Foto: Erik Digman
KRILL: Studie skal avgjøre om krillen har egenskaper i seg til å dempe problemene med kronisk betennelse. Foto: Erik Digman

Tester krilleffekt mot kronisk betennelse

En studie skal gi svar på om krillolje, rik på fosfolipider, kan redusere sykdomssymptomer på betennelsessykdommen lupus.

Aker BioMarine og Lupus Research Alliance går nå sammen om en stor klinisk studie med oppstart i høst. Ny forskning vil gi svar på om krillolje har en smertelindrende effekt på pasienter rammet av den uhelbredelige sykdommen lupus.

Om lag 5 millioner mennesker er rammet av sykdommen systemisk lupus erythematosus (SLE) en uhelbredelig og kronisk autoimmun sykdom hvor kroppens immunsystem angriper eget vev og organer.

Lupus er oftest diagnostisert blant pasienter mellom 15 og 45 år, hvorav 90 prosent er kvinner. De vanligste symptomene er betennelse, hevelse, alvorlig tretthet og hudutslett. Komplikasjoner fra sykdommen kan omfatte skade på ledd, hud, nyrer, blod, hjerte og lunger. 

Kronisk sykdom

- Lupus er en frustrerende, kronisk sykdom som per i dag ikke har noen kur. Den påvirker millioner av mennesker over hele verden. Muligheten til å skape et potensiell smertelindrende alternativ, som den første av sitt slag for lupus, kunne vi rett og slett ikke takke nei til, sier Matts Johansen, administrerende direktør i Aker BioMarine i en pressemelding. 

Potensialet i krill ble identifisert av LRA og de henvendte seg deretter til Aker BioMarine for å se på mulighetene for å gjennomføre en studie.

- Vi håper at molekyler fra krill kan ha en smertelindrende effekt på lupuspasienter og er utrolig stolte over å kunne samarbeide med Lupus Research Alliance. De siste 60 årene har det bare vært utviklet én ny behandling av lupus, derfor går vi målrettet inn i et forsøk på å gjøre hverdagen lettere for mennesker rammet av sykdommen, sier Johansen.

zoomMatts Johansen, direktør i Aker BioMarine. 
Matts Johansen, direktør i Aker BioMarine. 

Behov for ny forskning

Studien inkluderer 76 pasienter fra 20 forskjellige amerikanske forskningssentre. Pasientene vil i løpet av ett år bli gitt fosfolipid-rik krillolje på daglig basis. De første seks månedene er blindtest, med en placebo kontrollgruppe og en behandlingsgruppe, etterfulgt av en åpen periode på seks måneder hvor begge gruppene får krillolje.

Behovet for nye behandlinger er en av årsakene til at Kenneth M. Farber, president og administrerende direktør for Lupus Research Alliance, anser den nye studien som spesielt viktig.

- Vi er veldig glade for å ha Aker BioMarine med på laget i arbeidet om å finne et potensielt lindrende alternativ til lupuspasienter. De vil bidra til å undersøke effekten av krill for denne pasientgruppen gjennom et grundig forskningsdesign og vitenskapelige kliniske studier, sier Farber. 

Dempe sykdommen

Denne studien er svar på pasientens ønsker om en behandling som er trygg og har potensial til å dempe sykdommen lupus samt tilhørende kardiovaskulære komplikasjoner forbundet med den, forklarer Dr. Jane Salmon.

I samarbeid med Lupus Research Alliance om studiens design og prosedyrer, bidrar Aker BioMarine med det kliniske materialet og den finansielle støtten til studien. Underleverandøren AMPEL BioSolutions, er engasjert av Lupus Research Alliance for å gjennomføre forsøket.

Resultatet av studien er forventet i 2020.

Lupus

  • Lupus er en kronisk revmatisk sykdom som fører til betennelse i kroppen.
  • Sykdommen er systemisk, noe som betyr at den kan angripe mange forskjellige organer.
  • Hud, ledd, cellene i blodet, nyrer, hjerte, og hjerne angripes hyppigst. 
  • Sykdommen arter seg svært ulikt fra person til person.

Kilde: Norsk Revmatikerforbund

( VILKÅR )
 
Del saken