Erik Norgren er ansvarlig for ABB sitt nye digitalsenter - et utstillingsvindu for ny teknologiFoto: Anders Furuset
Erik Norgren er ansvarlig for ABB sitt nye digitalsenter - et utstillingsvindu for ny teknologiFoto: Anders Furuset
Erik Norgren er ansvarlig for ABB sitt nye digitalsenter - et utstillingsvindu for ny teknologiFoto: Anders Furuset

- Digitalisering gir mulighet for å øke inntjeningen

Optimaliserte prosesser, reduserte kostnader og økt sikkerhet for de ansatte er noen av gevinstene ved digitalisering, ifølge Erik Norgren i ABB.

I januar åpnet ABB et digitaliseringssenter hvor de inviterer kunder for å «få inspirasjon og sammen komme opp med ideer til nye løsninger». Lokalet inneholder blant annet ulike kontrollromløsninger, el-skap og roboter.

- Siden vi åpnet, har vi hatt over 200 besøkende. De kommer fra alle sektorer, også fra oppdrett, sier Erik Norgren, som er ansvarlig for senteret til Tekfisk.

Kan forutsi at noe vil skje

Norgren mener at digitalisering, innsamling og strukturering av store mengder data gir selskapene store muligheter - både til å spare penger, men også øke inntjeningen.

- Ta for eksempel overvåkning av ei pumpe. Ved å analysere data fra tusenvis av slike pumper, kan vi forutsi når noe er i ferd med å skje, og ta vedlikeholdet før det skjer driftsavbrudd. Vi går også bort fra en modell hvor vi tar vedlikehold for eksempel hver sjette måned, men når det faktisk trengs, sier Norgren.

zoomEn av ABB sine løsninger for kontrollrom, som blant annet kan brukes til sentralforing av havbruksanlegg. Mange systemer integreres i et overordnet system, slik at antall skjermer og tastaturer reduseres til et minimum.
En av ABB sine løsninger for kontrollrom, som blant annet kan brukes til sentralforing av havbruksanlegg. Mange systemer integreres i et overordnet system, slik at antall skjermer og tastaturer reduseres til et minimum.

For matfiskproduksjon vil mer data blant annet kunne gi mer optimal fôring og bedre informasjonsflyt mellom anlegg og hovedkontor.

- En ting er å hente inn informasjon, men den må visualiseres og brukes til noe nyttig. Ved å få alle systemer og informasjonskilder til å snakke sammen, eller i alle fall til et sentralt system, kan produksjonen bli bedre. En kan lett kjøre analyser på hvorfor ulike anlegg har ulik ytelse. Det gjør det også lett for hovedkontoret å måle ulike nøkkelindikatorer (KPIer), sier Norgren.

I Lerøys nye fabrikk på Hitra leverer ABB det overordnede styringssystemet.

- Det er en rekke ulike leverandører av sløyemaskiner, transportbånd, kjølesystemer, filetmaskiner, pakkeroboter og så videre. Vi leverer systemet som integrerer dette. Vi samler inn og strukturerer data, som gjør at kunden vil ha full kontroll med hva som skjer, sier Andersen.

Ekspertsenter for havbruk

ABB Norge har fått status som ekspertsenter for havbruk i ABB globalt. 

- Internt i konsernet er det mye kamp om ressursene, men en slik status gjør at vi blir prioritert ekstra høyt, sier toppsjef i ABB Norge, Steffen Waal.

Mye av utstyret og teknologien som anvendes i havbruk, brukes også i andre bransjer.

- Ta for eksempel en pumpe eller trykkmåler. Det er ikke bransjespesifikk. Det samme gjelder ulike styringssystemer, sier Waal.

Lars Andersen, som har salgsansvaret for akvakultur, poengterer at de leverer til omtrent hele verdikjeden, fra fiskebåter og fiskemelfabrikker til lakseslakterier og foredlingsanlegg.

- Styringssystemer, elektro, motorer, fremdriftssystemer for skip og så videre, er ganske universelle. Her har vi store fortrinn, siden vi har veldig lang erfaring fra en rekke ulike bransjer, sier Andersen.

zoomLars Andersen, salgsansvarlig akvakultur i ABB
Lars Andersen, salgsansvarlig akvakultur i ABB

«Fjernstyrte» røktere?

Det norske selskapet SHM Solutions et av mange som lenge har jobbet med å utvikle løsninger for operatører som innebærer bruk at VR (virtuell virkelighet) og AR (utvidet virkelighet). Det samme ser ABB muligheter for, blant annet for røktere på merdkanten.

Enkelt forklart går det ut på at røkteren utstyres med hjelm/vernebriller med integrert skjerm, med innebygget kamera. Med dataoverføring til tekniske eksperter på land, kan eksperten hjelpe operatøren - og operatøren få opp illustrasjoner, data og annen nyttig informasjon på skjermen sin.

- AR og VR gir masse muligheter til å flytte kompetanse fra der den er, til den som går ute med utstyret på seg. Dette gir den ansatte større sikkerhet, og en rekke andre fordeler, sier Norgren.

Mange konkurrenter

ABB er langt fra alene med å tilby løsninger for automatisering og digitalisering. Samme uke som Tekfisk besøkte industrigiganten, lanserte for eksempel Optimar sin nye digitale løsning for fabrikker, kalt Optimar Commander.

«Med systemet vil sjømatselskaper få en helt unik innsikt i sin egenproduksjonsprosess, blant annet ved hjelp av big data», skriver de i en pressemelding.

Markedsrådgiver Mariann Blø Dalseth sier til Tekfisk at systemet deres vil få alle relevante systemer i fabrikken til å kommunisere, og dermed gi ansatte full kontroll over alle prosesser.

- Historisk har det vært mye manuell gjennomgang av informasjon, og en rekke systemer å forholde seg til. Med vårt nye system får en ut alt fra produksjonstall, feilmeldinger, historikk, og så videre. Vi tar informasjonen til et nytt nivå. Systemet er online, så en kan logge seg på fra hvor en ønsker i verden, sier Dalseth.

Som ABB ønsker Optimar å være en såkalt systemleverandør, som leverer nøkkelferdige løsninger.

- Vi er med på hele prosessen, alt fra design av bygg til det står ferdig. Noe av utstyret er fra Optimar, men det er naturligvis også en del vi må kjøpe inn av andre leverandører, sier hun.

( VILKÅR )
 
Del saken