Elektrifisering av oppdrett kan kutte CO2-utslippene.Foto: Pressefoto
Elektrifisering av oppdrett kan kutte CO2-utslippene.Foto: Pressefoto
Elektrifisering av oppdrett kan kutte CO2-utslippene.Foto: Pressefoto

Lønnsomt for oppdretterne å bytte ut dieselaggregatet

En ny rapport konkluderer med at det er både lønnsomt og miljøvennlig for oppdretterne å gå over til strøm fra land.

Under Arendalsuka lanserte Energi Norge og Sjømat Norge en ny rapport som viser at dette er fullt mulig, skriver Energi Norge i en pressemelding.

Ulike estimater

Rapporten er utarbeidet av DNV GL, og viser hva det koster å elektrifisere sjøbaserte oppdrettslokaliteter i Norge. Rapporten konkluderer med at det både er lønnsomt og miljøvennlig å bytte ut dieselaggregater med strøm fra land.

- For de fleste lokaliteter ser det ut til at det vil være penger å spare på elektrifisering, sett i et lengre levetidsperpektiv for anleggene, sa Matias Krogh Boge i DNV GL under lanseringen.

Norge har over 1000 oppdrettsanlegg som bruker over 100 millioner liter diesel årlig. Rapporten viser at 80 prosent av produksjonen kan elektrifiseres på tilnærmet kommersielle vilkår. Dette vil kutte 230.000 tonn CO2-utslipp årlig, samt redusere støy og dieselsøl ved anleggene.

Tidligere i år lanserte Bellona og ABB en rapport som viser at landstrøm i oppdrettsanlegg kan kutte CO2-utslippene med 360.000 tonn.

- Ikke tekniske problemer

Fornybarnæringen spiller en viktig rolle i elektrifiseringen av oppdrettsnæringen. Geir Bergflødt fra Austevoll Kraftlag var til stede under arrangementet under Arendalsuka. Han mener fornybarnæringen står klar til å bidra med å leveranser av ren energi, men at rammebetingelsene kan bli en barriere.

- Kapasitetsmessig er det ingen tekniske problemer med levering, og vi er veldig klare for å bidra. Men dagens gjeldende regelverk og rammebetingelser kan skape noen utfordringer. Derfor er det viktig at vi synliggjør rapporter som denne, slik at myndighetene og næringen blir oppmerksomme også på utfordringene, sa Bergflødt.

Blom Fiskeoppdrett er i full gang med å rulle ut landstrøm på sine anlegg, men . Men understreker at infrastrukturen må på plass før dette blir noe «alle» gjør.

( VILKÅR )
 
Del saken