Den undervannsfarkosten Humla, som skal gjøre tråling mer effektivt.Foto: Stø Technology
Den undervannsfarkosten Humla, som skal gjøre tråling mer effektivt.Foto: Stø Technology
Den undervannsfarkosten Humla, som skal gjøre tråling mer effektivt.Foto: Stø Technology

- Dette vil få trålnæringen til å tenke helt nytt

Ny teknologi skal gjøre det mulig å hente fangst fra trålen uten at trålingen avbrytes.

Det er Stø Technology som har utviklet den, og teknologien er en av de nominerte til Nor-Fishings innovasjonspris.

Gründerne kaller selv fangsthåndteringssystemet for disruptiv teknologi.

- Dette vil få trålnæringen til å tenke helt nytt med hensyn til fartøy- og prosessoptimalisering, nye driftsformer, markedsutvikling og forretningsmodeller, sier daglig leder Arne O. Flø i en pressemelding.

Undervannsfarkosten Humla

Prosjektet har fått arbeidstittelen TRAWL 2.0, og teknologien er patentert. En undervannsfarkost kalt Humla slepes etter tråleren via en sondekabel. Dette er en såkalt TAUV (Towed Autonomous Underwater Vehicle).

- Når trålen er fylt med en passe mengde fisk vil «Humla» ved hjelp av posisjonsdata, sonar og en adapter koble seg på trålposen og laste fisken over i en transportsekk på «Humla». Deretter returnerer undervannsfarkosten til skipet og avleverer fangsten gjennom et mottaksarrangement under vannlinjen på tråleren, til et vannfylt mottak om bord. Under hele operasjonen med «Humla» fortsetter bare tråleren å fiske uten avbrudd, sier Arne O. Flø i meldingen.

Trålerne skal dermed kunne ivareta fisken mer på individnivå. 

Eliminere kvalitetstap

Nyvinningen tar mål av seg å eliminere de tre hovedkildene til kvalitetstap ved tråling: Utmattelse og klemskader som følge av mange timer i trålen, og klem- og skrapeskader på fisken når trålen dras opp slipen. Løsningen skal også fjerne problemene forbundet med ventetid om bord.

- Vi tror at utstyret og tankesettet med bruken av «Humla» vil endre trålerdesignet i fremtiden. Det vil også kunne påvirke hvordan fremtidens fabrikkdekk vil se ut. Forbedret flyt i produksjonen gjør det mulig å hente ut besparelser i form av frigitt kapasitet og plass, redusert fabrikkstørrelse-, motorkraft-, og kostnader, økt frysekapasitet, og mer fleksible fabrikkløsninger, sier Flø.

Innovasjon Norge har bidratt med kommersialiseringstilskudd til Stø Technology.  Gründerne bak Stø Technology fra Hareid er Pål Arne Roaldsnes, Jan Børge Vik og Arne O. Flø.

( VILKÅR )
 
Del saken