Forsker Gyri Teien Haugland ved Universitetet i Bergen synes hun er heldig som får jobbe med rognkjeks. Foto: Camilla Aadland
Forsker Gyri Teien Haugland ved Universitetet i Bergen synes hun er heldig som får jobbe med rognkjeks. Foto: Camilla Aadland
Forsker Gyri Teien Haugland ved Universitetet i Bergen synes hun er heldig som får jobbe med rognkjeks. Foto: Camilla Aadland

Forsker på bedre helse for rognkjeksen

I disse dager blir lusespiseren smittet for å teste ny type antibiotika.

På Universitetet i Bergen har de forsket på rognkjeks siden før det ble oppdaget at den kunne være med og bekjempe lakselus.

- Vi fikk inn 40 rognkjeks på laben, og syntes det var en spennende fisk, sier forsker Gyri Teien Haugland i denne podkasten:

Nå jobber hun og hennes kolleger med å utvikle gode metoder for bedøvelse av rognkjeksen og antibiotika som kan bekjempe bakteriesykdommer.

- Mange av studentene synes det er fælt å måtte gjøre smitteforsøk eller avlive rognkjeksen fordi den er så søt, sier Haugland.

Rognkjeks er blitt en viktig oppdrettsart i Norge.

- Det har vist seg at den er spesiell, vi kan for lite om fysiologi og atferd, og vet lite om hva som gjør at rognkjeksen blir stresset, sier Haugland.

Hør mer om forskningen som gjøres, hva de har funnet ut så langt og planene videre i podkasten. Det gjør du ved å trykke på spilleren over eller søke opp Tekfisk i podkastspilleren din.

Her kan du høre alle podkastene til Tekfisk, og her er noen utvalgte episoder:

( VILKÅR )
 
Del saken