Torskehoder hengt på Sakrisøy i Lofoten. Foto: Geir Bjørn Nilsen
Torskehoder hengt på Sakrisøy i Lofoten. Foto: Geir Bjørn Nilsen
Torskehoder hengt på Sakrisøy i Lofoten. Foto: Geir Bjørn Nilsen

Skal forske videre på torskehoder

Marine proteiner fra torskehoder kan bli ingrediens i mat, viser et forskningsprosjekt. Nå skal arbeidet videreføres.

Forskningsprosjektet Heads Up har sett på ny bruk av torskehoder, og identifisert gode produksjonsbetingelser for hydrolyse av torskehoder.

Nå starter et nytt FHF-prosjekt opp, Heads Up II, som skal gjennomføre flere forsøk i full skala, hovedsakelig i løpet av torskesesongen i 2018 og 2019, melder Fiskeri- og havbruksnæringens forsknigsfond (FHF). 

Dette skal gjennomføres av Sintef Ocean, og får et totalbudsjett på 2,5 millioner kroner.

Bakgrunnen for forskningen er at marine proteiner hydrolysert fra torskehoder har et proteininnhold og en kvalitet som overgår tradisjonelt fiskemel og gjør dem godt egnet som matingrediens.

Markedet krever proteiner som har god smak, høy næringsverdi, tilstrekkelig holdbarhet og konkurransedyktig pris. Dette kan protein fra torskehoder levere. 

Tradisjonelt har torskehoder blitt hengt, tørket og eksportert til Nigeria og Asia. Uforutsigbarhet i markedet for tradisjonelle tørkede hoder gjør at næringen ser på alternative markeder til disse produktene, skriver FHF. 

Hydrolyse er en lovende teknologi for produksjon av marine proteiner med høy kvalitet, ifølge FHF. I første del av prosjektet kom forskerne i Sintef Ocean frem til et produkt som er vannløselig og uten en bitter ettersmak, og er aktuelt som ingrediens i ulike matvarer. De har også gjennomført hydrolyse av uer og notsei.

Til høsten skal Sintef kjøre forsøk i storskala ved Fjordlaks sin fabrikk Karlsøybruket på Vannøya. Disse vil de gjøre holdbarhetsanalyser på, og i tillegg jobber de med Mattilsynet for å finne en merkeordning for disse produktene.

( VILKÅR )

 
Del saken