En tidlig skisse av rensefiskhotellet «Safehide».Foto: Safehide
En tidlig skisse av rensefiskhotellet «Safehide».Foto: Safehide
En tidlig skisse av rensefiskhotellet «Safehide».Foto: Safehide

Dette er et rensefiskhotell som tar vare på fisken

Rensefiskhotellet er utviklet av Sigve Bø, fisker og gründer fra Stryn.

- Rensefisk utgjør i dag en betydelig del av produksjonskostnaden for norske lakseoppdrettere. Det er ikke uvanlig med mer enn 20.000 rensefisk i hver merd. Denne ressursen må vi ta bedre vare på, sier 26 år gamle Sigve Bø fra Stryn.

Bø er fisker og gründer, og har til tross for sin unge alder allerede gründet flere selskap.

I samarbeid med Selstad jobber han med en prototyp på et rensefiskhotell - et hotell i særklasse, mener han selv. Selskapet og produktet heter «SafeHide», som han har fått en halv million i tilskudd fra Innovasjon Norge til å utvikle.

zoomSigve Bø.
Sigve Bø.

- Får vi de resultatene vi tror, kan dette bli stort, sier 26-åringen.

- Besparelsen for næringa vil bli enorm. Produktet vil betale seg selv i løpet av kort tid, og burde nærmest vært lovpålagt med tanke på fiskepresset som har vært, sier Bø til Fiskeribladet.

Gjenbruk

Leppefisk er blitt et viktig verktøy i oppdrettsnæringas kamp mot lakselus. Arter som bergnebb, grønngylt og berggylt fiskes med teiner og ruser, og settes i merder hvor den beiter på lakselus. Mye av leppefisken som brukes forsvinner eller dør i løpet av måneder. Den rømmer, får sykdom og skader eller spises av laksen, og må erstattes.

Bø har utviklet et habitat til rensefisken som ikke bare skal bedre fiskevelferden, men også redusere svinnet betraktelig og gi oppdretterne mulighet til å gjenbruke fisken.

Ideen fikk han da han drev med gjenfangst for et oppdrettsselskap i forkant av en avlusning.

- Jeg tror jeg hadde fem prosent gjenfangst av den beholdninga selskapet mente de hadde i merden, og tenkte at slik går det ikke an å holde på, sier Bø.

Bø sier skjul av kinatare fungerer når fisken er aktiv, men ikke under den lange vinterdvalen til leppefisken. Derfor har han laget et vinterhotell - en flytende konstruksjon på 4x10 meter som skal ligge i merden. Under en base på overflata henger det ti etasjer med ringer - som leppefisken kan svømme inn i. En finmasket not i bunn kan trekkes opp, og gjør at systemet kan lukkes, med fisken i, og flyttes ved behov.

- Leppefisken trives i fjæra, og det ligger i fiskens natur å skjule seg mellom bergsprekker og tare. I en laksemerd kan den hverken legge seg ned eller gjemme seg, men må svømme hele tida - det er ikke rart den blir stresset og dør. Vi har laget et habitat hvor leppefisken kan skjule seg når den ikke er ute og spiser lus, og som kan brukes til å flytte fisken inn og ut av merden ved for eksempel avlusning, forklarer Bø.

zoomBø har nylig investert i 15-metringen «Klogrunn» sammen med Bleik Fisk AS, som han skal drifte fra Vesterålen. Samtidig satser han for fullt på SafeHide AS.
Bø har nylig investert i 15-metringen «Klogrunn» sammen med Bleik Fisk AS, som han skal drifte fra Vesterålen. Samtidig satser han for fullt på SafeHide AS.

Testes i sommer

26-åringen har tegnet og utviklet «SafeHide» selv, men hatt en viktig mentor i sambygding Terje Bjerkan i PricewaterhouseCoopers og har det siste halvåret fått god hjelp fra Selstad. Utstyrsleverandøren i Måløy går inn som aksjonær og produsent.

- Luseproblemetikken er næringa nødt til å få bukt med, og det vil vi være med på. I dag leverer vi notposer og fortøyninger til oppdrettsnæringa, men har også et sortiment mot rensefisk. Vi ser at det er stort behov for forbedringer på de produktene som finnes i dag, og er med i flere prosjekter, sier FoU-leder i Selstad, Børre Waagan.

To prototyper av «SafeHide» skal være klar i løpet av juni, og disse skal testes ut i anlegg hos Marine Harvest og Bremnes Seashore. Selv om de ikke har fått testet konseptet ut enda, har de stort tro på at det vil fungere.

- Det er gjort forsøk tidligere med utstyr som ligner, som har fungert godt. Det er mye som peker i rett retning. Nytt med dette konseptet er at vi lager store rigger som har plass til mange individer, samtidig som det er konstruert slik at man i perioder, for eksempel under avlusning, kan lukke fisken inne i systemet og løfte den ut fra merden, for så å løfte den tilbake igjen, sier Waagan.

Kan settes i produksjon til høsten

- Hva er utfordringene?

- Når det kommer til rensefisken vet vi litt, også tror vi noe. Får vi bekreftet det vi tror, blir dette veldig bra. Skal vi lykkes med å flytte på fisken, er vi avhengig av at en stor del av rensefisken befinner seg i skjulet til gitte tider av døgnet, slik at de kan lukkes inne og flyttes, sier Waagan.

Mot høsten håper de å sitte med svarene de trenger.

- Er resultatene positive er vi klare for å kommersialisere og sette produksjonen i gang, sier Waagan.

zoomBasen til Selstad er dette 7.500 kvadratmeter store bygget på Moldøen under Måløybrua. Utstyrsleverandøren i Måløy går inn som aksjonær og produsent i «SafeHide».
Basen til Selstad er dette 7.500 kvadratmeter store bygget på Moldøen under Måløybrua. Utstyrsleverandøren i Måløy går inn som aksjonær og produsent i «SafeHide».
( VILKÅR )
 
Del saken