En av AMOFs fiskemelsfabrikker.Foto: AMOF Fjell
En av AMOFs fiskemelsfabrikker.Foto: AMOF Fjell
En av AMOFs fiskemelsfabrikker.Foto: AMOF Fjell

Bygger fiskemelsfabrikker for over 200 millioner kroner i Russland

AMOF Fjell Process Technology AS har så langt i år sikret seg leveranser av åtte fiskemelsfabrikker til russiske frysetrålere i tillegg til en ny landbasert fiskemelsfabrikk. Samlet verdi er på over 200 millioner kroner.

 Nå etabler AMOF Fjell også et datterselskap i St. Petersburg.

- Den russiske fiskeflåten har store behov for oppgradering, i tillegg til at myndighetene og rederiene selv ser viktigheten av å bevare så mye næringsstoffer fra fisken som mulig, sier daglig leder Jan Terje Sønstabø, i AMOF Fjell Process Technology i en pressemelding.

Har levert tre fabrikker så langt

AMOF Fjell ser et stort potensial i utnyttelse av restråstoff fra villfisk- og oppdrettsnæringene internasjonalt, både for humant konsum og som dyrefor.

Selskapet har så langt i år levert tre fiskemelsfabrikker til båter bygd ved russiske verft. Selskapet har ytterligere fem fabrikker i ordre som skal leveres til nybygg over en periode på tre år. Kundene er Nord Pilgrim, Arkhangelsk Trawl Fleet og FOR group.

- I tillegg til dette har vi, med vår mangeårige kompetanse og våre erfarne prosessingeniører, sikret oss installasjon- og idriftsettelse-kontrakter på de samme anleggene, sier Sønstabø i meldingen.

Restråstoff om bord

Fabrikkene prosesserer restråstoff om bord samtidig som trålerne er på fiske. Fabrikkene har en kapasitet på 48 og 60 tonn restråstoff i døgnet, og er svært kompakte for å utnytte den begrensede plassen om bord.

I løpet av 2018 skal AMOF Fjell i samarbeid med produsent levere design og engineering av en fiskemelsfabrikk med en kapasitet på hele 500 tonn per dag. Denne skal installeres på land hos YUKR Fish Meal Factory på øya Kunashir i 2019. Kunashir er den sørligste øya i øygruppen Kurilene lengst øst i Russland.

- Nå etabler vi et datterselskap i St. Petersburg for å følge opp den økende interessen for utnyttelse av restråstoff i det russiske markedet, og for å styrke tilstedeværelsen i Russland, sier Sønstabø.

Les også: 

( VILKÅR )
 
Del saken