Brit Hjeltnes, fagdirektør for fiskehelse ved Veterinærinstituttet.Foto: Camilla Aadland
Brit Hjeltnes, fagdirektør for fiskehelse ved Veterinærinstituttet.Foto: Camilla Aadland
Brit Hjeltnes, fagdirektør for fiskehelse ved Veterinærinstituttet.Foto: Camilla Aadland

- Jeg er bekymret for om man utfordrer biologien for mye

Brit Hjeltnes frykter at industrialiseringen av oppdrettsnæringen gjør at strikken strekkes for langt.

Hun viser blant annet til at det nå settes smolt i sjøen omtrent hele året.

- For 30 år siden på denne tiden var man midt i smoltsesongen. Men båtene måtte vente til temperaturene var greie. Nå settes smolten ut nær sagt året rundt, også når det er kaldt. Man utfordrer biologien, sier Hjeltnes som er fagdirektør for fiskehelse ved Veterinærinstituttet i denne podkasten:

Samtidig mener hun mye har blitt bedre enn før, blant annet slipper smolten å fraktes over store avstander over lang tid. 

I fjor døde laks for nærmere 14 milliarder i merdene, viser Fiskehelserapporten fra Veterinærinstituttet. Ikke-medikamentelle former for avlusning er en av årsakene.

- Det er dessverre medaljens bakside, og er en utfordring for fiskevelferden. Jeg ble skuffet i år, det var fremdeles tilbakemeldinger om høy dødelighet, sier Hjeltnes.

Det er fem systemer for mekanisk avlusing, og salget av avluserne flater ut. Hjeltnes har fremdeles tro på at metodene vil bli mer skånsomme.

Hør mer om hva hun mener kan fungere mot lakselus, laks som lukter hvitløk og om Hjeltnes tror næringen vil klare å løse de biologiske utfordringene i podkasten. Det gjør du ved å trykke i spilleren litt lenger oppe, søke opp Tekfisk i podkastspilleren på telefonen din eller på Soundcloud. Alle podkastene til Tekfisk finner du her.

Her kan du høre noen tidligere episoder:

( VILKÅR )
 
Del saken