REDUSERT SYKEFRAVÆR: De kabinansatte hos SAS som brukte sjøpølse-spray reduserte sykefraværet med 56,7 prosent.Foto: Mikaela Berg
REDUSERT SYKEFRAVÆR: De kabinansatte hos SAS som brukte sjøpølse-spray reduserte sykefraværet med 56,7 prosent.Foto: Mikaela Berg
REDUSERT SYKEFRAVÆR: De kabinansatte hos SAS som brukte sjøpølse-spray reduserte sykefraværet med 56,7 prosent.Foto: Mikaela Berg

Nytt vidunderprodukt fra havet kuttet sykefraværet hos SAS

Sjøpølse brukt mot forkjølelse er det nye vidunderproduktet. Ved hjelp av en ny type sjøpølse-spray er sykefraværet blant en gruppe kabinansatte i SAS halvert.

Hva har morsmelk og sjøpølser til felles? Svaret er virkestoffet neuraminsyre. At morsmelk hindrer forkjølelse er langt fra noen myte. Nå selger selskapet Viiral AS massevis av en nesespray basert på nettopp neuraminsyrer. Hos SAS har selskapet testet ut produktet, og resultatene er overraskende.

Testet hos SAS

- Vi kan dokumentere at produktet virker, og at bivirkningene er lik null, sier Frode Fagermo, daglig leder i Viiral, og sikter til en studie selskapet har fått utført blant 127 kabinansatte i SAS. 

Studien ble gjennomført i løpet av fire uker som en dobbelblindet placebokontrollert klinisk studie med 127 deltagere i aldersgruppen 22-59 år. Det betyr at halvparten av utvalget fikk en saltvannsoppløsning, mens resten fikk Viiral.

Undersøkelsen viser at de som fikk saltvannsoppløsningen hadde et sykefravær på 10,3 prosent i de fire ukene, mens sykefravære blant dem som brukte Viiral var 4,23 prosent. De som brukte selve stoffet fikk altså en sykemeldingsreduksjon på 56,7 prosent.

- Resultatet av undersøkelsen er faktisk svært bra, sier Fagermo.

Farmen-sjefen

Den tidligere Farmen-deltageren, eliteseriespilleren i AaFK, og nå fotballtrener, leder selskapet Viiral, som har sin base hos Norsk Maritimt Kompetansesenter i Ålesund. Han har klokketro på produktet de lanserte for få måneder siden.

Selskapet Viiral er nå inne i sin andre emisjon der 8 av totalt 18 millioner allerede er hentet inn i hovedsak fra lokale investorer på Sunnmøre

Hva er det som egentlig skjer når en blir forkjølet, og som kabinansatte i flyselskapene hyppig utsettes for?

I et fly jobber de ansatte i et miljø med svært liten luftfuktighet. Dette gir ofte tørre slimhinner, og det er i en slik tilstand det beryktede rhinoviruset virkelig får fotfeste. I tillegg er et fullt fly et område med høy smitterisiko.

En rhinoinfeksjon er den vanligste årsaken til at forkjølelsessymptomer rammer oss. Faktisk finnes det over 100 typer humane rhinovirus, altså av typen som liker å kose seg på våre slimhinner. En effektiv behandling eller forebyggelse mot viruset finnes ikke, før nå, om vi skal tro selskapet Viiral.

- Jeg bruker det selv hver eneste dag, og ikke vært forkjøla siden, sier Fagermo.

To ganger daglig

To dusj i hvert nesebor på morgenen, og det samme på kvelden. Det har jeg gjort siden januar i fjor. Før det var jeg som alle andre. Ble litt sår og pjusk noen ganger i året. For jeg beveger meg i miljøer med høy smitterisiko, som for eksempel en fotballgarderobe med en haug mannfolk. Det slår aldri feil. En eller to er borte på grunn av sykdom ved hver trening. Og vi står jo ute i all slags vær og vind, forteller Frode Fagermo til Fiskeribladet.

zoomSNUFSER IKKE: Frode Fagermo er daglig leder i selskapet Viiral AS som nå har lansert Viiral-nesespray med Sinalin. - Jeg har brukt det siden januar i fjor og ikke blitt syk siden. Og jeg beveger meg i områder med høy smitterisiko, som en fotballgarderobe med en haug mannfolk, sier han.
SNUFSER IKKE: Frode Fagermo er daglig leder i selskapet Viiral AS som nå har lansert Viiral-nesespray med Sinalin. - Jeg har brukt det siden januar i fjor og ikke blitt syk siden. Og jeg beveger meg i områder med høy smitterisiko, som en fotballgarderobe med en haug mannfolk, sier han.

- En tidlig fotballsesong gjør vel ikke akkurat det noe bedre. Bør ikke spillerne du trener i Spjelkavik også bruke Viiral?

- Jo, det burde de, men jeg vet ikke om noen av dem gjør det. Det er i alle fall slik at dette middelet først og fremst er forebyggende. Men nå får vi hele tiden inn rapporter fra brukere at det er med å dempe symptomene også etter at en er blitt syk.

Og nettopp i situasjoner som flyreiser selskapet har sett nært på i utviklingsfasen av produktet.

Det «rare» havdyret

Men hva har så dette lille rare havdyret sjøpølse med våre landbaserte bekymringer for forkjølelse, sår hals og snørr å gjøre?

Det er nemlig mange som har vridd og bendet på sjøpølsa opp gjennom årene, i et forsøk på å skape en næring av den. Nærmest er kineserne og japanerne som bruker den som mat, vel å merke mest som en ingrediens med annen mat. Kineserne tørker også sjøpølser og benytter den som medisin. Og det er flere, også norske selskaper som har prøvd seg på å bruke sjøpølsa til samme formål.

Imidlertid kan det se ut til at gründeren Jan Remmereit har kommet lengst når han og selskapet Viiral AS har hatt forkjølelsesmiddelet ute på markedet i vel tre måneder. Remmereit, kjent som omega-3-gründer, har brukt 15 år på å utvikle produktet, noe han har gjort sammen med en rekke forskere.

Avansert forskning

- Det Jan Remmereit har gjort er avanserte saker å forklare, men enkelt forklart så finnes det over 40 typer neuraminsyrer i sjøpølser. Et stoff som også finnes i både alger og sjøplanter, samt i morsmelk.

Enkelt forklart så finnes det over 40 typer neuraminsyrer i sjøpølser. Et stoff som også finnes i både alger og sjøplanter, samt i morsmelk

Frode Fagermo, fotballtrener og leder for selskapet Viiral AS

Jan og forskerne har kombinert de to typene neuraminsyrer som fungerer best mot forkjølelse, og disse kombineres til Sinalin, middelet vi nå har lansert. Sinalin er ikke et eget virkestoff, men vårt varemerke på et stoff satt sammen av disse to typene neuraminsyrer, forteller Fagermo.

zoomSJØPØLSE: I likhet med morsmelk har Sjøpølsa viktige neuraminsyrer i seg.
SJØPØLSE: I likhet med morsmelk har Sjøpølsa viktige neuraminsyrer i seg.

Nesesprayen

Jan Remmereit er mannen bak utviklingen av Sinalin, som er varemerket for Viiral-sprayen. Remmereit har tatt patent på Sinalin som varemerke.

Frode Fagermo er ansatt til å lede selskapet Viiral AS.

Neurminsyrer: Stoffer en finner i blant annet sjøpølser, sjøalger og i morsmelk.

Selskapet har base i Ålesund.

Foredles

- Så det er ikke slik at alle nå bør fangste sjøpølser og få dem i seg?

- Nei, ikke helt slik. Vi kan riktig nok ta stoffet ut av sjøpølsa direkte, men det blir ikke rent nok. Vi kjøper substansen som produseres på laboratorier etter vår oppskrift. Dette blir igjen omgjort til flytende stoff i Fredrikstad, forteller Frode Fagermo.

- Hvordan ser dere utviklingen i salget nå etter snart to måneder?

- Det er over all forventning av hva vi forestilte oss før vi lanserte produktet.

For husk at vi bruker svært få kroner på markedsføring. Vi bruker det vi kan bruke, men vi ser at det gjennom apotekkjeden Apotek1, som har enerett på salget nå, at dette er noe folk vil ha.

Vi har imidlertid tanker om utlandet, og allerede nå er vi inne i Danmark. Så det blir en spennende tid framover, sier han.

( VILKÅR )
 
Del saken