MEKANISK: Henry Helgheims LiceTube testes ut på laks ved Akvariet i Bergen. Prosjektet støttes av Lerøy som har fortrinnsrett til luseplukkeren hvis og når prosjektet blir kommersielt.Foto: Ole Erik Klokeide
MEKANISK: Henry Helgheims LiceTube testes ut på laks ved Akvariet i Bergen. Prosjektet støttes av Lerøy som har fortrinnsrett til luseplukkeren hvis og når prosjektet blir kommersielt.Foto: Ole Erik Klokeide
MEKANISK: Henry Helgheims LiceTube testes ut på laks ved Akvariet i Bergen. Prosjektet støttes av Lerøy som har fortrinnsrett til luseplukkeren hvis og når prosjektet blir kommersielt.Foto: Ole Erik Klokeide

Her er Lerøys mekaniske leppefisk

Oppfinner Henry Helgheim kan ha truffet blink med sin mekaniske leppefisk som suger lusen av laksen.

Prosjektet LiceTube er så interessant at Lerøy Seafood Group er med på å finansiere det.

- Jeg styrer alt fra en app på mobilen, jeg har fisk på hjernen, sier oppfinner av LiceTube Henry Helgheim når Fiskeribladet møter ham på Akvariet i Bergen. 

Han viser frem det han kaller den mekaniske leppefisken.

Oppdrettsnæringen sliter med lus og det anslås at næringen bruker mellom 6 og 10 milliarder kroner i året på lusebekjempelse. 

Studerte leppefisk

Helgheim har studert hvordan leppefisken suger lus av laksen. Fisken lokkes inn i første kammer på LiceTube med lys og vannstrømning. Der viser et verifiseringsprogram hvor lusen står, hvor mange lus det er på fisken, om den er skadet, kjønnsmoden og vekt og størrelse. LiceTube-originalen er ni meter lang og tre meter høy. Den kan stå permanent i en merd og holde lusenivået nede.

- Så har vi et spesialkonstruert patentert hode med en arm som går der lusen sitter. Et innsug napper av lusen og dreper den med et elektrisk signal. Dette er en leppefisk som aldri blir mett, sier oppfinneren.

Jeg styrer alt fra en app på mobilen, jeg har fisk på hjernen

Oppfinner Henry Helgheim

zoomOPPFINNER: Henry Helgheim studerer laksen i LiceTube-bassenget bak kulissene.
OPPFINNER: Henry Helgheim studerer laksen i LiceTube-bassenget bak kulissene.

Styrer med 15.000 farger

- Jeg styrer fisken med lys og vannstrømning. Det har stor tiltrekningskraft på laksen. Vi prøver å finne den rette dose med vann og lys, det er viktig. Det er forskjellige styrker og farger på lyset og vi blander det. Det er over 15.000 ulike lysfarger og strobing (blink), sier Helgheim.

- Hvordan kom du på ideen?

- Jeg har et opphav av patenter og oppfinnelser og elsker å være i oppfinnerboblen. Felles for alle mine oppfinnelser er at jeg klarer å gjennomføre dem. Sist fant jeg opp snegleslukeren som kverket brunsnegler. Jeg er opptatt av miljøet. Det brukes mye gift på sneglene, derfor fant jeg opp snegleslukeren. Tilsvarende er det med lus og laks, gift og kjemikalier, sier Helgheim som leste seg opp på oppdrett og fakta etter å ha sett et tv-program. 

- Jeg likte ikke medikamentell behandling. Mye annet var prøvd, for eksempel vannbad og børster. Felles for alt er stor dødelighet blant laksen. Så hva funker? Leppefisk fungerer. Men hva skjer med faunaen når man rovfisker på leppefisk. Torsken lever av leppefisk og fisket skaper ubalanse. Og flytter du leppefisk fra en fjord til en annen kan den bære med seg sykdommer. Jeg likte ikke dette. Så da fant jeg ut at en mekanisk leppefisk var tingen. Den forstyrrer ikke faunaen og den har vakt stor oppmerksomhet både i Norge og utlandet, sier han.

LiceTube-ideen

  • Et mekanisk plukkesystem for avlusing av laks, som også kan bedre fiskehelsen og samle inn informasjon om fisken for analyse og planlegging av driften på oppdrettsanlegg.
  • Prosjektet er delt i to. Del en er å verifisere systemet med tanke på effektivitet og fiskehelse. Del to er å ferdigstille et fungerende system for industrialisering og masseproduksjon. 
  • Nå pågår et halvt års forprosjekt for å avklare grunnprinsippet med å lede fisk inn i tuben. Dette forprosjektet er Lerøy Seafood Group med på å finansiere.

Fått bestillinger

Han samarbeider med Åsane-firmaet Mekatronikk som lager programvaren og styringsenhetene for LiceTube.

- Det er utrolig at vi klarer å få til alt dette i Bergen. Prosjektet utvikles med Lerøy som oppdretter, Akvariet i Bergen som stiller opp til alle døgnets tider, Mekatronikk og mitt selskap CLT Solutions. Det er et samspill mellom leverandører, havbruk, Akvariet og oppfinneren, som aldri har skjedd før, sier han og legger til:

- Det er stor interesse for prosjektet, jeg har fått bestillinger allerede. Fiskeriminister Per Sandberg sendte meg en mail om at han ville komme til Bergen og se dette. Det er blitt utsatt på grunn av statsrådsskiftet, men han kommer. Jeg er i oppfinnerboksen og jeg har litt angst for at dette går litt for fort, sier Helgheim.

- Dette er spaavdelingen

- Hva blir prisen for en LiceTube?

- Det er en tidlig fase dette og vi vet ikke hva prisen blir. Vi har fått bestillinger i kø, som ber om å bli prioritert. De skal ha LiceTube og spør ikke om pris. Vi er kommet gjennom det verste nåløyet og tett på fisken en etter en. Og vi klarer å samle data. Jeg tror dette går en vei, vi kommer til å lykkes. 

- Blir fisken stresset av dette?

- Fisken ser rolig og ikke stresset ut. Dette er spaavdelingen. Fisken gjør alt for å få av seg lusen. Den plages og skraper seg mot noten for å bli kvitt lus. Nå kan den komme inn i spaavdelingen å få fjernet lusen, sier han.

- Vil fisken gå flere ganger gjennom tuben?

- Det kan skje, men den vil ikke bli behandlet hvis den er uten lus, da åpnes en dør og fisken slippes ut. Alternativt kan man ha egen not for fisk uten lus.

Klar om ett års tid

- Hvordan blir det i en full merd med 200.000 laks som skal gjennom?

- Det spørs hvor mange kammer man har. Ett kammer tar 3000 fisk per døgn. Det er ingenting i veien for å ha ti kammer. Lusebestanden vil holdes nede hele tiden. Her er samarbeidet med Lerøy er veldig viktig. De kan bestemme tempoet og antall kammer ut fra behov.

- Hvor mye har du investert?

Noen 100.000 kroner, hvis ikke mer. Jeg har investert ganske mye, men Lerøy er jo med på å betale. Neste fase er Lerøy og Innovasjon Norge med hvis vi har positiv fremgang. Vi er godt foran skjema, sier Helgheim.

- Når kan LiceTube kommersialiseres?

- Om ett års tid satser jeg på. Det er fortrinnsrett for Lerøy. Men både vi og Lerøy ønsker at hele næringen skal få være med. Det handler om omdømmet til næringen å bli kvitt lusen, sier oppfinneren. 

zoomTID FOR MAT: Lærling på Akvariet i Bergen Anna Løkkebø fôrer laksen som er med i testingen av LiceTube. Oppfinner Henry Helgheim i bakgrunnen.
TID FOR MAT: Lærling på Akvariet i Bergen Anna Løkkebø fôrer laksen som er med i testingen av LiceTube. Oppfinner Henry Helgheim i bakgrunnen.

Valgt å gå videre

Teknisk sjef i Lerøy Seafood Group Harald Sveier sier at oppdrettsgiganten får mange henvendelser fra folk med ideer om hvordan bekjempe lakselus.

- Vi får mye henvendelser, ukentlige henvendelser om bekjempelse av lakselus Det er mer eller mindre kreative ideer og mange er premature, sier Sveier.

zoomHarald Sveier
Harald Sveier

Mange får rådet om å gå tilbake i tenkeboksen, og så gir gjerne Lerøy dem noen gode råd og input på hvor eventuelle flaskehalser er.

Men med Licetube har Sveier og Lerøy valgt å gå litt videre.

- Ja vi har valgt å gå videre i et forprosjekt for å avklare flaskehalser. Helgheim ønsker å få fisken inn i et behandlingskammer. Spørsmålet er om fisken svømmer frivillig inn i det. Å behandle fisken i merden er veldig interessant. Vi slipper å pumpe fisken opp og flytte på den, sier Sveier som understreker at prosjektet er i innledningsfasen.

- Det er en nedskalert modell der man prøver å lokke fisken inn med lys og vannstrømning. Dette er et avklaringsprosjekt. Så får vi vurdere videre hva vi skal gjøre, finansiering og så videre. Det må først avklares om forprosjektet gir positive resultater. Kort sagt må vi se om basisideen holder vann, så får vi ta det derfra, sier Sveier.

( VILKÅR )
 
Del saken