Slik ser rognkjeksskjulene til Estro ut.Foto: Estro
Slik ser rognkjeksskjulene til Estro ut.Foto: Estro
Slik ser rognkjeksskjulene til Estro ut.Foto: Estro

Dette kan bli rognkjeksens nye hjem i merden

Gründerselskapet Estro lager miljøvennlige skjul til rensefisken.

Nå er de på pengejakt for å få produktet ut på markedet.

- Vi fikk bestillinger allerede på et tidlig stadium, men da var ikke produktet klart. Det er en av utfordringene for en gründer: balansegangen mellom å være sikker på produktet og å få det ut, sier gründer Trond Marøy i Estro.

I et drøyt år har han og industridesigner Espen Øvreeide jobbet med å utvikle en ny type skjul for rensefisk, spesielt rognkjeksen. 

- I dialog med næringen har vi kommet opp med en løsning som både ivaretar rognkjeksens ve og vel, i tillegg til håndtering, vask og rengjøring, logistikk og transport, sier Marøy til Tekfisk. 

Rensefisk

  • Rensefisk er en fellesnevner på fisk som lever sammen med en vert for å rense verten.
  • I lakseoppdrett er det lakselus rensefisken renser oppdrettslaksen for.
  • Arter som brukes som rensefisk er blant annet rognkjeks og leppefisken berggylte. 
  • Leppefisken er stort sett villfangst, mens rognkjeks er blitt den nest største oppdrettsarten i Norge.
  • Rognkjeksen har ikke svømmeblære, og trenger noe å feste seg på i merden.

Sammenleggbar

Løsningen deres består av en toppdel og en bunndel med en duk i midten der rognkjeksen skal kunne feste seg. Hver enhet har plass til 2-3000 rognkjeks. Skjulet kan slås sammen fra et spenn på ti meters til 15 centimeter.

- Det er et viktig poeng at alt skal være i en og samme del. Dermed blir det ingen løse plastdeler, og ikke noe som kan flagre av og forsøple sjøen.

Skjulene kan festes på en svivel, som en værhane, eller med faste tau flytende eller nedsenket.

- Vi hadde en prototype på test som vi har redesignet en del. Den ble for stor og ble for dyr å produsere. Den nye løsningen er slankere og har en rimeligere produksjonsmetode. Det gjør at den blir mer konkurransedyktig med tanke på pris, sier Marøy.

Løsningen deres har vært testet hos Marine Harvest. 

- Det fungerte for så vidt greit. Jeg synes det er veldig spennende at det kommer nye aktører som tenker alternativt, sier rensefiskkoordinator Tor Kleppa i Marine Harvest Region Sør.

zoomRognkjeks som har festet seg i skjulet. 
Rognkjeks som har festet seg i skjulet. 

Selskapet testet Estros skjul på rognkjeks i to ulike merder. 

- Skjulene hadde et bedre areal for rognkjeksen å feste seg på. De gir en ganske stor kontaktflate, samtidig som de beslaglegger en liten del av merden. Det virker også på oss som om de er bra i litt sjø. Ved større bevegelser tar skjulene opp en del av bevegelsen i og med at de er fleksible, sier Kleppa.

Hans innvendinger er blant annet prisnivået på skjulene. I tillegg ønsker han seg bedre dokumentasjon på at laksevelferden er i ivaretatt. 

- Det ble ikke registrert noen skader på laksen, men det var en liten mistanke, og vi ønsker at det var undersøkt mer.

- Hvis de får det på plass, tror du dette er noe næringen vil ta i bruk?

- Næringen er veldig åpen for alternativer til det vi har i dag, og jeg tror mange vil se på dette som bra et alternativ. 

- Hvorfor det?

- Blant annet på grunn av ressursbruken på skjulene vi har i dag. Det går mange arbeidstimer i løpet av et år på rengjøring og vedlikehold.

BTO investerer

Trond Marøy i Estro sier at de ikke har satt nøyaktig pris på rognkjeksskjulene ennå.

- Vi skal være konkurransedyktige med det som finnes, sier han.

Når det gjelder spørsmålet om laksevelferd, sier han at de har endret designet etter tilbakemeldingene fra Marine Harvest.

- Vi har blant annet rundet kantene, sier Marøy.

zoomTrond Marøy (til v.) og Espen Øvreeide i Estro holder til i Nyskapingsparken i Bergen.
Trond Marøy (til v.) og Espen Øvreeide i Estro holder til i Nyskapingsparken i Bergen.

For å innhente ytterligere dokumentasjon, skal skjulene nå skal testes hos ulike aktører, både i fjord og i sjø.

Estro har hatt lokaler hos Bergen Teknologioverføring (BTO) siden i fjor høst. Nå har BTO varslet at de vil investere i selskapet. Men hvor mye det blir, er ikke avklart.

- Vi skal hente til sammen tre millioner kroner i kapital til å kunne kommersialisere og bringe produktet ut i markedet. Det vil gjøre det mulig å kjøre i gang produksjon og leveranser. Vi diskuterer også samarbeid med industrielle aktører for å få det til,sier Marøy.

I pluss til neste år

Planen er å kunne teste produktet i samarbeid med noen aktører i et par måneder tidlig på høsten, og at de kan være klare for å levere til utsett av rensefisk i oktober og november.

- På vårparten neste år håper vi at produktet er så godt inne i markedet at vi begynner å se butikk ut av det, sier gründeren. 

Finansieringen så langt har kommet fra det han kaller «family, fools and friends». Pengene fra BTO kommer godt med.

- Det betyr mye for oss, og har en effekt på resten av investormiljøet når en aktør som BTO går inn og sier at de vil være med og bidra. Det blir en døråpner for resten, håper vi. 

( VILKÅR )
 
Del saken