– Det er kanskje litt flaut å innrømme, men jeg tror mange trenger litt ekstra hjelp og tips til sjømat

Nordmenn spiser langt mindre fisk enn anbefalt. Sildesalgslagets salgssjef har et par ideer til hvordan det kan skapes en «pelagisk Salma-laks». Og hvordan nordmenn lettere kan plukke opp sjømat i norske butikker.

– Tenk om vi i norske butikker kunne få kjøpt for eksempel trekkspillpakker med singelfryste, helst beinfrie makrellfileter, sier Sildelagets salgsdirektør Randi Ødegaard.
– Tenk om vi i norske butikker kunne få kjøpt for eksempel trekkspillpakker med singelfryste, helst beinfrie makrellfileter, sier Sildelagets salgsdirektør Randi Ødegaard.Foto: Robert Nedrejord

Nordmenn spiser for lite fisk enn det Helsedirektoratet mener vi bør spise. Ukesanbefalingen er 300–450 gram sjømat, der halvparten skal være fet fisk.

– Det er rundt 15–23 kilo per person per år. Vi ligger i dag på litt i overkant av 13 kilo. Vi går glipp av helsegevinster som kan hjelpe til å forhindre blant annet hjerte-kar-sykdom, slag og demens, sier HI-forskningssjef Monica Sanden.

– Sjømat er en «skjult perle» når det kommer til mat. Vi har en stor kunnskapsbase på sjømat, men må bli flinkere til å formidle det ut, sier Monica Sanden i Havforskningsinstituttet.
– Sjømat er en «skjult perle» når det kommer til mat. Vi har en stor kunnskapsbase på sjømat, men må bli flinkere til å formidle det ut, sier Monica Sanden i Havforskningsinstituttet.Foto: Robert Nedrejord