TULL: En Ap-representant fra Nordland vil ha flere vindmøller i havet i nord. Bakvendt og uklokt, mener Fiskeribladet.
TULL: En Ap-representant fra Nordland vil ha flere vindmøller i havet i nord. Bakvendt og uklokt, mener Fiskeribladet.

Fiskeribladet mener: Tullete utspill om vindmøller

Leder
30. juli 2020 19:02

Regjeringen har åpnet for havvind i sør, men ikke i nord. Dermed fikk fiskerne og miljøvernerne gehør for sine krav knyttet blant annet til miljøet og fiskerinæringen lengst nord. Da blir det ganske umusikalsk å lese stortingsrepresentant Åsunn Lyngedals (Ap) utblåsning om at det er trist det ikke blir mer havvind i nord. Landsdelen trenger disse arbeidsplassene, er hennes vurdering. 

Regjeringen åpnet nylig to havområder i Sør-Norge for havvind, Utsira Nord utenfor Rogaland og Sørlige Nordsjø II som ligger langs grensen mot sør. Samtidig sa olje- og energiminister Tina Bru (H) nei til planene om hav-møller utenfor Vest-Finnmark og ved Træna. Bakgrunnen for disse vurderingen var nettopp risikoen slike prosjekt ville ha for sjømatnæringen og miljøet.

Nå slår altså Ap-representant Åsunn Lyngedal på stortrommen, og ønsker seg flere vindmøller til havs i nord. Det vil bringe både ny teknologi og arbeidsplasser til regionen, mener hun. Slike utspill viser at hun ikke kan ha fulgt med i timen de siste månedene. For hvilke konflikter vil slike mølleprosjekter skape? Og hvilke langsiktige arbeidsplasser?

I konflikter med havmøller er det sjømatnæringen som må prioriteres

Lyngedal er fra Narvik, og representerer Nordland på Stortinget, og burde kjent til konfliktlinjene som foreligger på kysten i nord. At noen havmøller, med noen få kortvarige arbeidsplasser mens møllene bygges, vil gå på bekostning av arbeidsplasser i fiskerinæringen, nevner hun ikke. 

Vurderingene er smått underlig å høre, og står også i sterk kontrakt til det tidligere olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) nylig uttalte. Han mener det blir feil å prioritere havvind fremfor sjømat. Freiberg mener Norge er en sjømatnasjon og at det må prioriteres. Den vurderingen deler vi.

Det er mange som snakker om havvind, men få som snakker om de arealkonfliktene havvindmølleparker fører til. I Norge er det stor motstand mot vindmølleparker på land. Da er det bare å få vindmøllene til havs med mottoet «ute av syne ute av sinn», sa Freiberg til Fiskeribladet tidligere i sommer.

Spørsmålet vi stiller oss er om Ap-representant Lyngedal står for en slik «ut av øye, ut av sinn»-politikk, eller om det er uvitenhet knyttet til arealkonfliktene i nord som får henne til å konkludere som hun gjør. Fremtidsrettet er det i alle fall ikke. 

Norsk sjømatnæring skaper over 60.000 arbeidsplasser, mange av dem i nord. I konflikter med havmøller er det sjømatnæringen som må prioriteres.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.