Ill.foto: Michael Poltermann/Havforskningsinstituttet
Ill.foto: Michael Poltermann/Havforskningsinstituttet

NOAH: - Uakseptabelt å bryte dyrevernregler; selfangsten må avblåses!

Selfangere får drepe sel på statens regning, uten dyreverninspektør tilstede på fartøyet - til tross for at noen av selfangerne tidligere har fått dom for brudd på dyrevelferdsloven. NOAH mener hele fangsten må avblåses.

Leserinnlegg
Skrevet av30. mars 2020 13:27Oppdatert:
30. mars 2020 13:32

Fire fartøy har fått tillatelse til å drive selfangst i år - men inspektørene blir bedt om å holde seg hjemme på grunn av koronautbruddet. Blant dem som har fått grønt lys og penger fra statskassa i år, er tidligere dømte og bøtelagte for brudd på dyrevelferdsloven under selfangst i 2010, etter avsløringer fra nettopp en inspektør.

Sterkt bekymret

- NOAH mener det er absurd at årets selfangst ikke avlyses, når inspektørene bes holde seg hjemme. Må inspektøren droppe fangsten av hensyn til smittefare, bør selvsagt det samme gjelde for resten av mannskapet - av rent helsemessige hensyn. Av dyrevernhensyn må fangsten avblåses når det lovpålagte kravet om inspektør ikke følges. Selfangst har på ingen måte noen «samfunnskritisk» funksjon - tvert imot er selfangst kontroversielt og forbudt i mange land av dyrevernhensyn, mener Siri Martinsen, veterinær og leder i NOAH - for dyrs rettigheter.

zoomSiri Martinsen, veterinær og leder i NOAH - for dyrs rettigheter.
Siri Martinsen, veterinær og leder i NOAH - for dyrs rettigheter.

NOAH ser med sterk bekymring på at regler for dyrevern og kontroll blir fjernet med henvisning til korona-krisen, mens selve utnyttingen av dyr fortsetter uhindret. Når det gjelder selfangsten, kan denne stoppes uten kostnad for samfunnet. Tvert imot vil man spare samfunnet for penger ved å gjøre dette, og samtidig spare dyrene for unødig lidelse.

Selfangere må holde seg hjemme

 - Myndighetene har innført en rekke unntak fra lovverket som følge av koronaviruset, men det norske folk har stort sett tillit til at dette gjøres kun av absolutt nødvendighet. Det er derimot ikke tillitsvekkende at dyrene risikerer å bli skadelidende, ved at lovverket som skal beskytte dem overses i stedet for at selfangsten avlyses. NOAH ber nå myndighetene om å sørge for at både inspektør og selfangere holder seg hjemme i år. Dessuten kan 2,5 millioner statlige selfangstsubsidier med fordel brukes bedre i en tid som dette, sier Martinsen.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.