NEDGANG TIL RESTAURANTER: De største utfordringene per nå for norsk sjømateksport, er knyttet til bortfall av restaurantsegmentet globalt, noe som rammer enkeltaktører hardt. Dagligvarehandelen står sterkt, fordi folk spiser mer hjemme.Foto: Photo: AP/SCANPIX/
NEDGANG TIL RESTAURANTER: De største utfordringene per nå for norsk sjømateksport, er knyttet til bortfall av restaurantsegmentet globalt, noe som rammer enkeltaktører hardt. Dagligvarehandelen står sterkt, fordi folk spiser mer hjemme.Foto: Photo: AP/SCANPIX/

- I flere av våre viktigste markeder har det vært rapportert om tilløp til hamstring

Det er tendenser til hamstring i flere av de viktigste eksportmarkedene, og derfor sterk vekst i dagligvarehandelen. Dette vil imidlertid avta, tror sjømatanalytiker i Norges sjømatråd.

Ann Eileen Ditlevsen Nygård
Telefon 55 21 33 15
Mobil 932 56 318
26. mars 2020 10:13

- Det er økt usikkerhet knyttet til utviklingen i kjøpekraft hos konsumenter i flere markeder, sier sjømatanalytiker i Norges sjømatråd, Paul Aandahl, i en statusoppdatering fra sjømatrådet torsdag morgen. 

De største utfordringene per nå er knyttet til bortfall av restaurantsegmentet globalt, noe som rammer enkeltaktører hardt, skriver Sjømatrådet i en statusoppdatering torsdag morgen.

 Der pekes det også på stor usikkerhet knyttet til fremtidig etterspørsel og logistikk globalt sett. 

Betydelig prisfall

- Norsk sjømateksport har over flere år vært hjulpet av en svak norsk krone. Men de siste ukers oljeprisfall og kronesvekkelse er helt spesiell med en gjennomsnittlig svekkelse mot US dollar og euro på henholdsvis cirka 27 og 22 prosent i uke 12 mot samme uke i fjor. Selv om vi ser en prisvekst på flere produkter i norske kroner, er det et betydelig prisfall på de aller fleste produkter målt i US dollar og euro, sier Aandahl.

Usikkerhet rundt utviklingen

- Det er økt usikkerhet knyttet til utviklingen i kjøpekraft hos konsumenter i flere markeder. Det er usikkert hvilke konsekvenser dette vil få, men det vil trolig også påvirke etterspørselen etter norsk sjømat. Under finanskrisen så vi for eksempel at hjemmekonsumet av laks økte fordi man spiste mindre ute og ønsket å kose seg mer hjemme, sier Aandahl videre.

zoomSjømatanalytiker Paul T. Aandahl i Norges sjømatråd.
Sjømatanalytiker Paul T. Aandahl i Norges sjømatråd.

- I flere av våre viktigste markeder har det vært rapportert om tilløp til hamstring og dermed sterk vekst i dagligvarehandelen. Denne veksthastigheten forventes å avta etter hvert som folk spiser opp det som er kjøpt inn. Slik situasjonen er nå kan vi likevel forvente at dagligvarehandelen vil stå sterkt fordi folk vil spise mindre ute på restaurant, sier Aandahl.

Mer bearbeiding

Omregnet til rund vekt var det en nedgang på 3,6 prosent i eksporten av laks i uke 12. For fersk hel laks var reduksjonen på åtte prosent, mens eksporten av fersk filet av laks økte med 28 prosent. For fryst filet var økningen på 17 prosent.

- Industrien er tilpasningsdyktig og dreier produksjonen over mot mer bearbeidede produkter. Mens eksporten av fersk hel laks til EU falt med seks prosent i uke 12, ser vi vekst på henholdsvis 16 og 63 prosent til Polen og Litauen. Dette er markeder som videreforedler mesteparten av laksen, hovedsakelig til røykte produkter, sier Aandahl.

Vekst i take away -segmentet

- Til tross for sterk nedgang i salget av laks til restaurantsegmentet i Asia, var eksporten av fersk hel laks i uke 12 nesten på samme nivå som samme uke i fjor. Reduksjonen i eksporten av fersk hel laks var cirka tre prosent. Dette skyldes i hovedsak sterk vekst i take away-segmentet og økt salg i dagligvarehandelen. Til Kina var reduksjonen på 17 prosent sammenlignet med samme uke i fjor. Til Sør-Korea økte eksporten med 53 prosent, sier Aandahl.

- Til USA, hvor transportkapasiteten for fersk laks fra Europa ble kraftig redusert i uke 12, falt eksporten av fersk hel laks med 89 prosent, mens eksporten av fersk filet ble opprettholdt på samme nivå som i fjor, sier Aandahl i Sjømatrådets stausoppdatering for sist uke.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00