USIKKERT RUNDT VINTERFISKE:  På Reine i Lofoten henges det enda fisk på hjeller. Fisk som i hovedsak skal til Italia. Men usikkerheten brer nå om seg i hele næringa. Foto: Eskild Johansen
USIKKERT RUNDT VINTERFISKE:  På Reine i Lofoten henges det enda fisk på hjeller. Fisk som i hovedsak skal til Italia. Men usikkerheten brer nå om seg i hele næringa. Foto: Eskild Johansen

Nå rammer koronaviruset Lofotfisket: Smittetiltak og stopp i ferskfiskeksporten.

Fiskebruk etter fiskebruk satte torsdag kveld i verk egne planer for å unngå smittespredning. På Reine har porten vært stengt lenge.

Korona-situasjonen
Helse
Eskild Johansen
13. mars 2020 11:46Oppdatert:
13. mars 2020 16:22

- Ferskfiskeksporten er stoppet opp. Jeg tror anleggene i Danmark og Polen er stengt. Vi fortsetter å henge fisk og tar derfor enda imot fisk på kaia, men også det er skummelt for vi vet ikke hvordan dette vil utvikle seg på lengre sikt, sier Hartvig Magnus Sverdrup på telefon til Fiskeribladet.    

Han er daglig leder ved fiskebruket H. Sverdrup på Reine som produserer tørrfisk, og setter nå i gang kraftige tiltak for å unngå koronasmitte på fiskebruket. 

Ferskfiskeksporten er i ferd med å stoppe opp, mener enkelte fiskeoppkjøpere, og utsiktene for tørrfisksalg til et korona-rammet Nord-Italia er usikkert. Nå slår effekten av epidemien inn over det tradisjonelle Lofotfisket. 

Værøy først ute

Fiskemottakene i Nergård-konsernet tok allerede onsdag formiddag grep for å få hånd om situasjonen, da omfanget av virusutbruddet begynte å bli klart for norske myndigheter. 

zoomTAR ENDA IMOT: Hartvig Magnus Sverdrup har ingen planer om å permittere de ansatte ved anlegget sitt på Reine. Bildet er fra februar. 
TAR ENDA IMOT: Hartvig Magnus Sverdrup har ingen planer om å permittere de ansatte ved anlegget sitt på Reine. Bildet er fra februar. 

Her er tiltakene som først ble innført hos Lofoten Viking på Værøy og senere kopiert på flere fiskebruk i Lofoten og Vesterålen:

  • I tillegg til å stenge for besøkende, har all reise og møteaktivitet med eksterne blitt avlyst. 
  • Stoppskilt på dører hvor ikke-ansatte blir bedt om å holde seg borte.
  • All kontakt med administrasjonen tas elektronisk via telefon og epost inntil videre.
  • Alle sjåfører blir informert og det blir iverksatt tiltak for å begrense sjåførenes tilgang til bedriften.

Kutter ut tungeskjæring

Myre fiskemottak, som også har flere anlegg i Lofoten, innførte torsdag ettermiddag flere tiltak for å stoppe spredning av koronaviruset. 

Blant annet skriver bedriften på sin facebook-side: 

  • Tungeskjæresesongen 2020 er avsluttet
  • Vi tar ikke imot besøk av selgere, kunder eller eventuelle andre
  •  Uvedkommende blir høflig bortvist
zoomHIT MEN IKKE LENGER: De fleste fiskebruk i Lofoten har nå satt i gang kraftige tiltak for å unngå smitte på fiskebrukene. Her fra H. Sverdrup as sitt anlegget på Reine i Moskenes fredag formiddag. 
HIT MEN IKKE LENGER: De fleste fiskebruk i Lofoten har nå satt i gang kraftige tiltak for å unngå smitte på fiskebrukene. Her fra H. Sverdrup as sitt anlegget på Reine i Moskenes fredag formiddag. 

Flere tiltak på Reine

Porten ved fiskebruket på Reine har vært stengt lenge, forteller Hartvig Magnus Sverdrup. 

- Det er av praktiske hensyn. I dag har vi også instruert at ingen fremmede skal inn, som ikke har noe her å gjøre. 

I tillegg til å montere opp flere håndsprit-stasjoner har også fiskebruket satt opp oppslag på forskjellige språk om håndhygiene for de ansatte. 

- Tungeskjærerne må også holde seg for seg selv på et eget avgrenset område og lastebilsjåfører må holde seg i nærheten av trailerne og ikke komme inn på kontoret, forteller Sverdrup. 

Sluttseddelen må underskrives

Selv om Sverdrup helst skulle sett at fiskerne kunne holdt seg i båtene under levering, så trengte man helt fram til fredag formiddag enda fysisk underskrift på sluttseddelen. 

- Nå ligger det i den nye forskriften at man skal få på plass elektronisk signering for at fiskerne skal slippe å gå på land, men den er enda ikke satt i verk, sier Sverdrup. 

Han mener elektronisk signering et av tiltakene som Fiskeridirektoratet bør innføre så kjapt som mulig, men enn så lenge må fiskerne skrive under på et fysisk papir ved levering. 

- Sluttseddelen er et salgsdokument, så det må gå rett for seg, sier Sverdrup. 

Sedler signeres ikke fysisk

Etter at Fiskeribladet snakket med Sverdrup, kom også Fiskeridirektoratet fredag med ei pressemelding, der de skriver at de akseptere at fiskere ikke trenger å signere seddel fysisk, som et tiltak for å redusere risikoen for virussmitte. 

«Dette forutsetter at fisker får oversendt bilde av seddelen eller seddelinformasjonen per sms eller epost, og at fisker deretter bekrefter seddelinformasjonen per sms eller epost. Denne kommunikasjonen må lagres og kan innhentes av Fiskeridirektoratet eller aktuelt salgslag i etterkant. De som har tatt i bruk elektronisk signering av seddel fortsetter med dette», skriver Fiskeridirektoratet i pressemeldingen. 

zoomSTOPPER FYSISK KONTROLL: Per 12. mars stopper all fysisk kontroll av båter og kaianlegg fra Fiskeridirektoratets side. 
STOPPER FYSISK KONTROLL: Per 12. mars stopper all fysisk kontroll av båter og kaianlegg fra Fiskeridirektoratets side. 

Stopp i fysiske kontroller

I tillegg varsler Fiskeridirektoratet at det vil bli stopp i fysiske kontroller av fartøy, kai eller oppdrettsanlegg. 

«Vi fortsetter med digitale tilsyn og kontroller. Vi opprettholder oppsynsvirksomheten med Sjøtjenesten, bemanningen for kritiske funksjoner som registre og arkiv og svarer som normalt på telefon og epost. Videre innebærer tiltakene at det ikke blir holdt møter som krever fysisk oppmøte, vi tar ikke imot besøk og reisevirksomheten er kansellert.», skriver også Fiskeridirektoratet i pressemeldingen. 

Ingen permitteringer

Som de fleste fiskebruk har også Sverdrups anlegg på Reine utenlandske arbeidere, men alle de ansatte har vært her langt lengre enn smittekravperioden på 14 dager som ville betydd karantene. 

- Heldigvis for dem. Det ville nok vært trist å sitte her i karantene og ikke fått jobbet under den mest intensive sesongen, sier Sverdrup. 

Sverdrup frykter turistene som enda vandrer rundt over hele Lofoten er et langt større problem som snarlig bør tas tak i. 

- Jeg synes det er rart at det ikke er lagt begrensninger på turismen her ute. Jeg tror at når slikt skjer, så burde alle holde seg nærmest mulig sitt eget hjem, understreker Sverdrup. 

zoomHENGER FORTSATT: H. Sverdrup AS tar enda imot fisk til salting og henging. 
HENGER FORTSATT: H. Sverdrup AS tar enda imot fisk til salting og henging. 

Venter på pakken

Fredag vil regjeringen legge frem ei økonomisk stimulipakke som skal ivareta næringslivet som blir rammet av koronautbruddet, og addressere blant annet permiteringsreglene i arbeidsmiljøloven. 

Hartvig Magnus Sverdrup tviler likevel på at fiskeindustrien vil klare å unngå å bli rammet. 

- Pakken erstatter ikke konsumet som allerede er tapt. Vi vurderer ikke permittering per dags dato, og vi har foreløpig salg til de som produsere saltfisk og produserer tørrfisk. Men vi avventer og ser hva som skjer i markedet, avslutter Sverdrup på telefon fra Reine. 

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.