BERGGYLT: Nye krav om AIS på alle båter som fisker leppefisk, bør revurderes.Foto: Kjersti Kvile
BERGGYLT: Nye krav om AIS på alle båter som fisker leppefisk, bør revurderes.Foto: Kjersti Kvile

Ungdom bør fritas fra AIS- krav

Leder
12. januar 2020 20:56

Like før jul og langt fra sesongstart for fisket etter leppefisk, kom det melding fra Fiskeridirektoratet om at alle fartøy som skal være med i fisket skal være utstyrt med typegodkjent automatisk identifikasjonssystem, AIS, klasse A eller B. 

Med mindre fartøyet allerede har et sporingssystem etter andre krav. Det gjelder i utgangspunktet også de som deltar i ungdomsfiske.

Beskjeden investering

AIS om bord vil øke sikkerheten, fordi det gjør det mulig å spore detaljert hvor fartøyet til enhver tid befinner seg, om det skulle skje noe dramatisk når fartøyene er ute. Det gir også mulighet for forskere å hente ut informasjon som kan være nyttig for dem. Å installere AIS krever en relativt beskjeden investering, på rundt 8000 kroner pluss moms, noe som skulle være mulig for de fleste yrkesaktive.

Men så var det den gruppen som ennå ikke er yrkesaktive. For ungdom mellom 12 og 25 år, er ungdomsfiske en gyllen mulighet til å tjene seg litt ekstra penger og tære på ut over høsten. Ungdomsfiskeordningen gir unge mellom 12 og 25 år anledning til å levere fangst for inntil 50.000 kroner i sommerferien. I fjor var det 309 registrerte ungdomsfiskere over hele landet.

Kan skremme bort ungdom

For denne gruppen kan en investering på 8000 kroner, i tillegg til investeringer i fiskeutstyr, fortone seg som et stort hinder. Kravet kan være avgjørende for om de velger å benytte seg av ordningen, eller ikke. Hvis investeringene for å kunne delta blir for store og krevende, er det mulig de ikke synes det er bryet verdt å prøve seg som fisker. 

Fisker de for cirka 50.000 kroner og må bruke penger på fiskeutstyr og sporingssystem, kan det være andre sommerjobber er vel så forlokkende. Ungdommene vet kanskje ikke om de skal fiske dette ene året, eller flere, og har ikke noe enkeltpersonforetak hvor de kan avskrive investeringene.

Dårlig velkomst

Det vil i tilfelle være synd. Fiske etter leppefisk på Sør- og Vestlandet har de siste årene vært den viktigste inngangsporten for fiskere som vil inn i fiskeryrket. Det er ikke mange andre fiskerier hvor de uten en høy egenkapitalandel kan komme inn og rekrutteringen til yrket er, som vi vet, ikke den aller beste. Særlig ikke i denne delen av landet.   

Selvsagt er sikkerhetshensynet en viktig grunn til å innføre AIS på alle fiskebåter.  Likevel kan det se ut som det er en dårlig velkomsthilsen til ungdom  som vil inn i næringen. De fisker kun noen uker om sommeren, de fisker nært land og forhåpentligvis er de ikke alene i båten. Selvsagt gjør ikke dette dem immun mot ulykker. Uforutsigbare handlinger som krever hjelp, kan skje hele året, i all slags vær, men det gjelder jo oss alle, hver dag, hvor enn vi beveger oss i verden. 

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.