MER KONTROLL: Skal de nye turistfiskereglene fungere må det bli mer kontroll, både av turistfiskeanlegg og på grensen, mener Fiskeribladet.Foto: Sigbjørn Sandsmark
MER KONTROLL: Skal de nye turistfiskereglene fungere må det bli mer kontroll, både av turistfiskeanlegg og på grensen, mener Fiskeribladet.Foto: Sigbjørn Sandsmark

Fiskeribladet mener: Tøffe turistfiskeregler må til

Leder
10. januar 2020 20:23

Regjeringen vil stramme inne reglene i turistfisket i håp om å komme de verste lovbruddene til livs. Det er på tide det tas grep for å få redusert smuglingen, ulovlig utkast og sløsing med fisken, samt få på plass bedre kontroll med turistfiskeselskapene. 

Har strammet inn

Spørsmålet er likevel om reglene fiskeriministeren denne uken presenterte vil redusere antall lovbrudd. Vi tror det må sterkere lut til.

Turistfiskebransjen har nærmest hatt preg av å være en cowboynæring. Det har vært rekordmye smugling, selskaper har latt være å registrere fangstene og sikkerheten har ved enkelte anlegg nærmest vært fraværende. Spørsmålet er også om mye av ulovlighetene egentlig har vært organisert kriminalitet.

De siste årene har derfor myndighetene strammet inn på reglene. Først kom kravet om at selskaper med mer enn 50.000 kroner i omsetning skulle registrere seg i et register. Deretter ble det knyttet ulike kriterier til hvor mye fisk turistene ved de ulike anleggene kunne ta med seg ut av landet. Fra registrert anlegg kunne turistene ta med seg 20 kilo. Ved de uregistrerte anlegg var det maks ti kilo filet. 

Kun hel fisk

Innstramningene har likevel ikke gitt de ønskede resultater. Det har nå ført til at fiskeriministeren har utformet nye regler. Forslaget innebærer at det er kun turister som har vært ved registrerte anlegg som får ta med seg fisk ut av landet

Dessuten må de ta med seg hel fisk (sløyd og hodekappet), i stedet for filet. Målet er at det skal føre til mindre ressursløsning. Disse innskjerpende reglene skal bedre omdømmet til næringen, tror statsråden.

Det er på høy tid fiskeriministeren tar grep, og det er spesielt fornuftig å innføre regler knyttet til at det er hel fisk turistene må forholde seg til. Det er uholdbart at det kastes tonnevis av mat bare fordi det bare er fileten turistene vil ha. Det er også fornuftig å kreve at det kun er fra de registrerte anleggene turistene får ta med seg fisk hjem.

Bør svartelistes

Likevel er spørsmålet om reglene er strenge nok, og om de er mulige å etterleve. Faktum er nemlig at svært mye av den smuglede fisken kommer fra såkalt seriøse anlegg. Dette skyldes blant annet mangelfull kontroll. Dessuten vet vi at offentlige myndigheter ikke har fulgt opp kravet om at alle fangster skal registreres. Sist vinter ble det blant annet kjent at en tredjedel av selskapene ikke meldte inn fangstene, uten at det fikk konsekvenser.

Nye regler må følges opp med økt kontroll. Både av hva som skjer ved anleggene, og i form av mer grensekontroll. Eksempelvis bør selskaper som ikke registrer fangstene bli svartelistet fra å drive med turistfiske. Smuglerbøtene må heves og tollmyndighetene må få ressurser til å hindre smugling. Likevel mener vi det enkleste ville vært å forby all eksport av turistfisk. Da hadde vi kanskje fått besøk av turister som ønsket en fiskeopplevelse, og ikke av dem som vil fylle opp fryseboksen - eller selge svart. 

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.