I ARREST: Samherjis tråler i Namibia «Heinaste» er nå beslaglagt av namibiske myndigheter, statsløs og avregistrert, ifølge den namibiske avisen The Namibian. Her ligger båten ved siden av det Panama-registrerte transportskipet «Elbrus».Foto: Wikileaks
I ARREST: Samherjis tråler i Namibia «Heinaste» er nå beslaglagt av namibiske myndigheter, statsløs og avregistrert, ifølge den namibiske avisen The Namibian. Her ligger båten ved siden av det Panama-registrerte transportskipet «Elbrus».Foto: Wikileaks

Samherji-tråler beslaglagt og lagt til kai i Namibia

Namibiske myndigheter har tatt beslag i tråleren «Heinaste», knyttet til det islandske fiskeriselskapet Samherji, etter at den ble tatt for fiske i et vernet område nær Walvis Bay.

Utenriks
Nils Torsvik
Telefon 55 21 33 21
Mobil 932 56 325
11. desember 2019 16:27

Det var den 22. november at namibisk politi innbrakte tråleren etter at de hadde fisket ulovlig i namibiske farvann. Kapteinen på fartøyet ble arrestert, ført for retten og fikk gå mot en kausjon på 100.000 namibiske dollar (cirka 60.000 kroner). 

Statsløs

«Heinaste» er 120 meter langt og har en motorkraft på 5300 KW. Fartøyet ble bygget i 1990 ved Volkswerft Stralsund, og har de siste årene seilt under namibisk flagg. Fartøyet eies av Esja-fiske, som igjen eies av Esja Seafood, et datterselskap av Samherji på Kypros. 

Esja knyttes til bankkontoer i DNB Nor, som er brukt til å foreta ulovlige betalinger i form av «konsulentgebyr» til selskaper eid av namibiske tjenestemenn og politikere. 

Fartøyet er nå statsløs og avregistrert, ifølge den namibiske avisen The Namibian. Båten har tidligere fisket for det namibiske nasjonalt eide fiskeriselskapet, Fishcor. Tidligere i år var dette selskapet innblandet i en rettssak etter at de namibiske selskapene Sinco Fishing og Epango stevnet de utenlandske eierne av fartøyet for Høyesterett, for å stoppe dem fra å selge det. 

Stoppet

Salget ble stoppet av Namibias høyesterett i august i år etter at retten fant at aksjonæravtalen var bindende, og at bestemmelsen om salg av fartøyet var ugyldig. De utenlandske partnere var da Tidle Wave Investment, Esja Investment, Gazania Investment og Yukor Fishing, ifølge The Namibian. De skal ha ønsket å selge fartøyet for 170 millioner kroner. 

Konsortium

De lokale selskapene slo seg sammen med Samherji for å danne et konsortium kalt Arcticnam i 2013. Et partnerskap som ifølge The Namibian skal ha gitt inntekter på over 240 millioner kroner til kvoteholderne siden den gang.

Skipet ble fullfinansiert av islendingene, men namibiere kjøpte 45 prosent av fartøyet til en verdi av 84 millioner kroner. Av dette var bare tre millioner utestående da fartøyet fikk namibisk flagg i fjor, med hjemsted Walvis Bay.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.