KINA: En norsk makrell vises fram i Kina. Det er her norsk sjømat øker mest i verdi. Så langt i år har vi eksportert sjømat for 4,7 milliarder kroner til Kina.Foto: Norges sjømatråd
KINA: En norsk makrell vises fram i Kina. Det er her norsk sjømat øker mest i verdi. Så langt i år har vi eksportert sjømat for 4,7 milliarder kroner til Kina.Foto: Norges sjømatråd

Milepæl for norsk sjømat - setter historisk eksportrekord

Sjømateksporten vil sprenge drømmegrensen på 100 milliarder kroner denne uken. Norge eksporterer sjømat for 4000 kroner per sekund.

Marked
Ann Eileen Ditlevsen Nygård
Telefon 55 21 33 15
Mobil 932 56 318
4. desember 2019 07:57Oppdatert:
4. desember 2019 08:29

Ved utgangen av november har Norge eksportert 2,4 millioner tonn sjømat til en verdi av 97,7 milliarder kroner. 

- Norsk sjømateksport passerer denne uka 100 milliarder. Det er et bevis på at verden elsker sjømat fra Norge og at sjømatnæringen er en av landets viktigste fremtidsnæringer, sier Renate Larsen, administrerende direktør i Norges sjømatråd, i en pressemelding.

- Framtiden ser lys ut

- Samtidig er sjømat en del av løsningen på de store, globale utfordringene rundt klima, helse og behovet for mer mat. Forbrukeren vil ha sunn og bærekraftig mat av høy kvalitet. Som verdens nest største eksportør av sjømat ser framtiden lys ut for sjømatnasjonen Norge, legger Larsen til.

zoomRenate Larsen, administrerende direktør i Norges sjømatråd.
Renate Larsen, administrerende direktør i Norges sjømatråd.

Også fiskeriministeren er glad for rekorden som settes denne uken:

- Jeg vil takke alle som har bidratt til denne rekorden. Dere gjør en kjempejobb, sier fiskeri- og sjømatminster Harald Tom Nesvik i en presseuttalelse i forbindelse med eksporttallene.

Fire forklaringer på suksessen

Sjømateksporten har siden 2010 doblet seg fra 50 til 100 milliarder, og Renate Larsen peker på fire hovedårsaker.

- Vi har fått bedre betalt for den fantastiske sjømaten vår og har opplevd en betydelig vekst i etterspørsel. Det har vært en prisvekst i norske kroner for flere arter, for eksempel har verdien av norsk lakseeksport økt med 129 prosent siden 2010. I tillegg har den norske kronen vært svak, noe som er fordelaktig for eksporten. Samtidig har aktivt markedsarbeid fra myndighetene og næringens side, både med markedsadgang og markedsføring av produktene, gitt resultater, avslutter Larsen.

Kina øker mest

- Denne uka når vi en viktig milepæl for Norge. 2019 vil gå inn i historiebøkene som det året sjømateksporten bikket 100 milliarder kroner. Det er gode nyheter, for sjømatnæringen skaper aktivitet og jobber i hele landet, sier Nesvik i en kommentar.

zoomHarald Tom Nesvik, fiskeri- og sjømatminister (Frp). 
Harald Tom Nesvik, fiskeri- og sjømatminister (Frp). 

65 prosent av norsk sjømat går til EU, og Frankrike er vårt viktigste enkeltmarked.

- Dette understreker betydningen av EØS-avtalen. Felles regelverk og standarder gjør at norsk sjømat kan komme til europeiske markeder i ekspressfart. Dette er også viktig for eksport til oversjøiske markeder, sier Nesvik i pressemeldingen.

Samtidig øker etterspørselen fra flere asiatiske land. Kina er det landet som øker mest i verdi. Så langt i år har vi eksportert sjømat for 4,7 milliarder kroner til Kina. Det er en økning på 1,2 milliarder kroner fra i fjor.

- Jeg var selv i Kina i høst og hadde politiske samtaler. Målet er at vi skal eksportere enda mer norsk sjømat til det kinesiske markedet, sier Nesvik.

Viktige handelsavtaler

Japan, Sør-Korea og Thailand er andre viktige vekstmarkeder.

- Norske sjømateksportører er avhengige av god markedsadgang. Regjeringen fører en aktiv handelspolitikk. Det siste året har vi fått på plass viktige handelsavtaler med Indonesia og Mercosur. Dette arbeidet vil vi prioritere, sier Nesvik.

Hva er neste mål?

Bransjeanalytiker sjømat i Nordea, Finn-Arne Egeness, har lenge varslet rekordåret 2019 i en rekke kronikker i Fiskeribladet:

zoomFinn-Arne Egeness, bransjeanalytiker sjømat i Nordea.
Finn-Arne Egeness, bransjeanalytiker sjømat i Nordea.

- Verdensøkonomien går godt drevet av lave renter og vekst i tjenesteytende næringer. Kombinert med en svakere norsk krone og økte laksevolum er det avgjørende for å forklare veksten i eksportverdien, skriver Egeness til Fiskeribladet i en kommentar til de ferskeste tallene i dag.

- Lederne i sjømatnæringen får bruke julen til å tenke på hva som skal være neste milepæl man skal strekke seg etter, når eksportverdien passerer NOK 100 milliarder i løpet av den første uken i desember, mener han.

Fredag skjer det

Norsk fiskeri- og havbruksnæring eksporterte forøvrig sjømat for 10,5 milliarder kroner i november, en økning på seks prosent sammenlignet med samme måned i fjor. 

- For å sette tallet i perspektiv tilsvarer det en eksportverdi på 243 000 kroner i minuttet eller over 4 000 kroner i sekundet i hele november, skriver Egeness i en kommentar, og legger til at med en daglig eksport på nærmere 300 millioner kroner er det grunn til å tro at den magiske grensen passeres i løpet av førstkommende helg eller allerede på fredag.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.