Forskere mener hvalene kan redde planeten

Torhild Måkestad Martinussen
Telefon 55 30 22 34
Mobil 98404287
3. desember 2019 14:58

Forskerne bak rapporten «Nature's Solution to Climate Change»,  mener naturen tilbyr en annen løsning på CO2-utfordringen, enn å plante trær. Det skriver NRK.

Forskerne viser til at hvaler kan samle så mye som 33 tonn karbondioksid i kroppen i løpet av sitt lange liv. Når de til slutt dør, synker de til bunns og tar med seg karbonet som er samlet opp. Til sammenligning absorberer et tre opptil 22 kilo CO2 i løpet av et år - noe forskerne mener betyr at en hval er verdt flere tusen trær i kampen for å redde planeten.

Øke hvalbestandene

Rapportens oppfordring er at man må legge til rette for å øke bestanden av hvaler, som i dag er mindre enn en firedel av hva den tidligere har vært.

Ikke minst også fordi hvalens avføring kan fungere som gjødsel for planteplankton - som også kan fange CO2 i tillegg til å produsere oksygen. Flere hvaler kan bidra til større mengder plankton. En løsning er dermed å stoppe med hvalfangst.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00