DÅRLIG OPPLEVELSE: Daglig leder ved Skjervøy Fisk og Skalldyr beskriver myndighetenes uanmeldte tilsyn på mottaket som en dårlig opplevelse.Foto: Jørn Mikael Hagen
DÅRLIG OPPLEVELSE: Daglig leder ved Skjervøy Fisk og Skalldyr beskriver myndighetenes uanmeldte tilsyn på mottaket som en dårlig opplevelse.Foto: Jørn Mikael Hagen

- Myndighetene trenger alle samarbeidspartnere de kan få for å avdekke ulovligheter

Leder
3. desember 2019 19:03Oppdatert:
4. desember 2019 09:06

Norske myndigheter kritiseres ofte for å være for slappe med å avklare sosial dumping. Slike saker er vanskelige å dokumentere og det er flott at politiet i samarbeid med Arbeidstilsyn og Skatteetaten drar på uanmeldte tilsyn for å avsløre ulovligheter. 

Daglig leder Roy Arne Pettersen hos Skjervøy Fisk og Skalldyr forteller til Fiskeribladet at han hadde en dårlig opplevelse da han nylig fikk uanmeldt besøk. Ifølge Pettersen kom politiet trampende inn som en gestapolignende gjeng uten å presentere seg. Produksjonen ble stoppet. Fiskere fikk ikke levere. De ansatte og daglig leder følte seg mistenkeliggjort. Prinsippet om uskyld inntil det motsatte er bevist, virket å være fraværende i dette tilfellet. 

Det er forståelig at politiet må gå raskt og hardt ut for å sikre bevis. De må aksjonere på mistanke. I bedrifter der det er noe å skjule, vil alarmen gå raskt om kontrollmyndighetene dukker opp. Bevis kan gå tapt om politiet tar seg for god tid. Men det må kunne gå an å gjøre et skikkelig forarbeid og skille skurken fra den lovlydige, før man går til aksjon. Folk bør slippe å føle seg skyldige hvis de har sine ting på stell.

Med sosial dumping menes særlig utenlandske arbeidstakere som utfører arbeid i Norge for vesentlig dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn norske arbeidstakere. Foredlingsindustrien har i mange år vært avhengig av utenlandsk arbeidskraft. Det samme gjelder i kystflåten og den havgående flåten. Det er flott at arbeidssøkende, fra inn- og utland, får seg jobb i Norge.

Vi får håpe at de aller fleste som ansetter utenlandsk arbeidskraft, forholder seg til gjeldende regelverk for avlønning og arbeidsforhold. Likevel avdekkes det tilfeller hvor det er brudd på deltakerloven, brudd eller mangel på tariffavtale, ulik lønn mellom norske og utenlandske arbeidstakere, samt et arbeidsmiljø og kontrakter som norsk fiskerinæring ikke kan være bekjent med. Dette bør myndighetene være på hugget for å få fram og avdekket.

Den jobben vil bli vanskeligere om kontrolletatene får næringen mot seg. Politiet, Arbeidstilsynet og Skatteetaten trenger alle de samarbeidspartnere de kan få, for å avdekke ulovligheter. Ønsker de at folk i næringen skal samarbeide med dem, må det bygges et tillitsforhold. Har noen hatt en dårlig erfaring med myndighetene, er det lite sannsynlig at de vil bry seg med å hjelpe til med å utveksle den informasjonen de sitter på. Det er synd. 

For ryktene går raskt. Noen av dem som driver med ulovligheter, er kjente i næringen. Bransjen er ikke så stor. 

 Politiet må skape tillit og forståelse for at alle i næringen vil nyte godt av å bli kvitt et rykte som dessverre ikke er helt ufortjent: At det foregår mye rundt omkring som ikke tåler dagens lys i norsk sjømatnæring. 

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.