BESLAG: 19. desember gjorde Økokrim beslag av 500 kilo kongekrabbeklør på et lager i Tana.Foto: Økokrim
BESLAG: 19. desember gjorde Økokrim beslag av 500 kilo kongekrabbeklør på et lager i Tana.Foto: Økokrim

- På tide at rutinene rundt kontroll og etterforskning settes under lupen

Leder
1. desember 2019 20:12

Avsløringene rundt det ulovlige svartsalget av kongekrabbe er skremmende lesning, og det kan virke som om det har foregått over lang tid. Samtidig er svært underlig å registrere at det kan ha foregått så lenge når offentligheten samtidig har snakket så mye om det som har skjedd. Det store spørsmålet er derfor hvordan dette kan ha foregått i årevis uten at noe er blitt avslørt? Hvem er det som ikke har gjort jobben sin? 

I dag, fredag, legger kontrollutvalget frem sin nye rapport om kontroll av fiskerinæringen. Temaet kunne dessverre ikke vært mer aktuelt. Den siste tids avsløringer rundt ulovlig fangst, kjøp, transport og salg av kongekrabbe setter deler av fiskerinæringen i et svært dårlig lys. Det viser også at arbeidet med å få bedre kontroll er overmodent.

Hvordan har norske fiskere kunnet drive omfattende svartfiske i årevis uten at noen har tatt affære?

Fiskeribladet har den siste uken avslørt hvordan svartsalget av kongekrabbe har foregått. Det skal være snakk om at tonnevis av krabbe har gått fra Øst-Finnmark til Sør-Norge. Dette skal ha foregått i minimum ti år, og det snakk om mange millioner kroner i svart omsetning. I verste fall kan dette dreie seg om kriminalitet for flere hundre millioner kroner. 

Påstandene om svartalg av kongekrabbe har versert i næringen i mange år. Det er blitt pekt mot fiskere, mottaksanlegg og kontaktpersoner i Sør-Norge. Samtidig har det gjentatte ganger blitt vist til hvordan krabben selges på Facebook - og er blitt transport sørover, til og med i containere om bord på Hurtigruten. 

Fiskeribladet har flere ganger de siste to årene vist hvordan dette har foregått, men likevel har lite eller ingenting skjedd. En av dem som gang på gang har slått alarm er kongekrabbe-nestor Svein Ruud. Men også en rekke fiskere har sagt ifra. Hvorfor er dette blitt tiet i hjel?

Når kontrollutvalget legger frem sin rapport i dag, har de med andre ord fått en svært delikat sak midt i fanget. Hvordan har norske fiskere kunnet drive et så omfattende svartfiske i årevis uten at noen har tatt affære? For en ting er nemlig 100 prosent sikkert; norske fiskere må ha vært like delaktig i dette som både transportører, mottaksanlegg, bearbeidingsanlegg eller for den del kjøperne. Denne kriminaliteten lukter ille, og slår knallhardt ned på omdømmet til en hel næring. 

Det er på tide at rutinene rundt kontroll og etterforskning settes under lupen. Tidligere har myndighetene ytret ønske om å etablere et eget kontrollorgan som skal etterforske ulovligheter i fiskerinæringen. Dette bør være mer aktuelt enn noen gang før.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.