ALVORLIG: Svein Ruud i Norway King Crab har lenge advart mot omfattende salg av kongekrabbe i Norge. Foto: Kjersti Sandvik
ALVORLIG: Svein Ruud i Norway King Crab har lenge advart mot omfattende salg av kongekrabbe i Norge. Foto: Kjersti Sandvik

Svartsalg av kongekrabbe: 8-10 år i buret vil ha en god skremmeeffekt

Svein Ruud i Norway King Crab har advart mot omfattende svart omsetning av kongekrabbe i lang tid. Han er derfor ikke overrasket over det som nå avdekkes. Politiet bekrefter at to personer er fengslet for fire uker.

Krim
Jørn Mikael Hagen
Mobil 91805828
21. november 2019 13:22Oppdatert:
21. november 2019 13:46

- Ja, dette bekrefter noen av mistankene vi hadde. Vi har sett at det har florert tilbud om kjøp av kongekrabbe på Finn.no, Facebook og til og med annonser i lokalaviser. Vi ser jo at det selges masse krabbe på restauranter og utsalgssteder i østlige og sørlige deler av landet hvor vi ikke har innpass, sier Svein Ruud i Norway King Crab til Fiskeribladet.

Kjøper for 300 kroner kiloen

Dette bekreftes også av Sten Søyland, bosatt på Sørlandet og som privat kjøper har han reagert på prisene. Til Fiskeribladet sier han at det er vanlig og få levert kongekrabbe på døra eller at man henter det i butikker. Til en pris av 300 kroner kiloet.

- Men til en slik pris, skjønner kundene at dette ikke kan være lovlig salg?

- Nei, vanlige folk gjør ikke nødvendigvis det. Vi kan jo handle landbruksvarer lovlig på denne måten. Og da tror folk at det er samme ordning på sjømaten. Produktene er innpakket og alt ser profesjonelt og ordentlig ut, sier han.

zoomSTUSSET PÅ PRISEN: Stein Søyland sier det er vanlig og bli tilbudt kongekrabbe for 300 kroner kiloen på Sørlandet.
STUSSET PÅ PRISEN: Stein Søyland sier det er vanlig og bli tilbudt kongekrabbe for 300 kroner kiloen på Sørlandet.

Selv er han ikke sysselsatt i sjømatnæringa, men har en venn som er fisker. 

- Da jeg fortalte ham om kongekrabbepriser på 300 kroner kiloen, sa han at den umulig kunne være fanget lovlig. Det gjorde meg nysgjerrig, så jeg etterlyste hos en selger på Facebook om de hadde en webside. Det fantes ikke. Istedet fikk jeg bare en sms med et mobilnummer med beskjed «Her er nummeret til krabbemannen». Da forsto jeg for alvor at dette ikke var lovlig omsetning, forteller han.

Få vekk de råtne eggene

Det er ingen industriaktører på land som så langt er siktet i den omfattende svartsalgsaken. Det synes Ruud er gledelig.

- Det er positivt. Så jeg håper at det kun er aktører på utsida med kvasirelasjoner til næringa som er involvert. Krabben har ikke gått via mobile mottak og det er heller ikke mange fiskere blant de siktede, så nå handler det om å få ut de råtne eggene ut av systemet. Men normalt under denne typen aksjoner så kommer det flere avsløringer, og jeg blir ikke overrasket om det blir avdekket flere lignende nettverk, sier han.

zoomKONGEKRABBE: Svein Ruud i Norway King Crab. Her med et eksemplar de har levert til Mathallen i Oslo.
KONGEKRABBE: Svein Ruud i Norway King Crab. Her med et eksemplar de har levert til Mathallen i Oslo.

Håper på 10 års fengsel

Han håper de involverte blir straffeforfulgt slik at det skremmer andre mot å involvere seg i lignende svartsalgsaktiviteter.

- Strafferammen på dette er 12 år, men jeg tror at 8-10 år i buret vil ha en god skremmeeffekt til å holde seg unna dette, sier han.

Han håper inderlig at kontrollverket nå tar problemet på alvor. Men Finnmark er stort og det landes kongekrabbe nær sagt langs hele finnmarkskysten.

- Det er få ressurser i kontrollverkene og det landes krabbe selv på den minste kai. Da mister man muligheten til kontroll. Det er så mange mottak som kjøper kongekrabbe at fiskerne ikke trenger gå langt for levering. Men skal man drive næring må det være seriøst. Det er en del parametre som må ivaretas når man selger mat; hygiene og dyrevelferd for krabbene. Er det slik at man bare trenger å slå opp et militærtelt i fjæresteinene for å kjøpe krabbe, hvorfor skal jeg bruke 10 millioner kroner på et anlegg i Finnmark, da, spør han.

Fengslet for fire uker

Politioverbetjent Torstein Pettersen i Finnmark politidistrikt bekrefter torsdag til Fiskeribladet at de to personene som ble pågrepet onsdag, nå er fengslet for fire uker.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.