Adm. dir. Robert Eriksson i Sjømatbedriftene.Foto: Bent-Are Jensen
Adm. dir. Robert Eriksson i Sjømatbedriftene.Foto: Bent-Are Jensen

Sjømatbedriftene: - Bra med forskningssatsing, men skuffende at føringstilskuddet fjernes

Sjømatbedriftene er godt fornøyd med at regjeringen foreslår å bevilge 55 millioner kroner til Ocean Space Laboratories, men skuffet over at føringstilskuddet fjernes.

Statsbudsjettet 2020
Politikk
7. oktober 2019 13:47Oppdatert:
7. oktober 2019 13:49

Det bekrefter administrerende direktør Robert Eriksson i en pressemelding fra Sjømatbedriftene.

- En bærekraftig og sunn havøkonomi er viktig i kampen mot klimaendringene. Det at man nå foreslår 55 millioner kroner for å komme i gang med Ocean Space Laboratories i Trondheim er et svært viktig grep for fremtidens verdiskapning i havnæringene, utdyper han.

Sjømatbedriftene har sammen med Kystrederiene som de har dannet kystalliansen sammen med vært en pådriver i å få til en mer grønn skipsfart. Regjeringen bevilger 100 millioner kroner til dette formålet.

- Vi er naturlig nok glad for bevilgningen på 100 millioner kroner, men kunne godt tenkt oss en mer offensiv satsing på dette området, sier han.

Plastavtale

Sjømatbedriftene og Kystrederiene har lenge hatt en dialog med regjeringen om å få på plass en plastavtale mellom myndighetene og næringen. Regjeringen foreslår 5 mill. kroner til en slik avtale for statsbudsjettet i 2020.

- Det er naturlig nok bra at regjeringen følger dette opp og kommer med midler slik at avtalen kan komme på plass. Så er vi naturlig nok spent på hvilket innhold en slik avtale vil få. Vi skal bidra konstruktivt til at vi får til en best mulig avtale for både havet og næringen, sier Eriksson, og fortsetter:

- Det å fjerne plast fra havene våre er en kjempeoppgave og helt vesentlig for å realisere verdiskapingspotensialet i havet gjennom bærekraftig utvikling, sier han.

Til kamp mot algeoppblomstring

Sjømatbedriftenes administrerende direktør viser til at regjeringen har bevilget 10 millioner kroner til Havforskningsinstituttet for å bygge opp et nytt overvåkningssystem i kystsonen som blant annet skal varsle om algeoppblomstring.

- Det er viktig at man bli langt bedre på beredskap og varslingssystemer for å forhindre f.eks. algeoppblomstring. Vi så hvor sårbare vi var når dette inntraff oss tidligere i år. Spørsmålet er om midlene er tilstrekkelig for å kunne bygge opp overvåkningssystemet raskt og robust nok. Om nødvendig må regjeringen her være villig til å komme med mer penger under revidert nasjonalbudsjett til våren, sier Eriksson.

Skuffet over at føringstilskuddet blir borte

Regjeringen foreslår og fjerne ordningen med føringstilskudd og overfører ansvaret til Fiskesalgslagene.

- Vi synes dette er skuffende. Regjeringens grep på dette området innebærer at ordningen med føringstilskudd er i det blå, og det nå er svært usikkert om ordningen vil bestå og i hvilken form den eventuelt vil bestå, sier Eriksson.

Vil få nordmenn til å spise fisk

Regjeringen ønsker å styrke det forebyggende helsearbeidet og stimulere til sunnere kosthold. En vridning av kostholdet mot mer fisk kan gi store helsemessige effekter. I dag er det spesielt den yngre del av befolkningen som spiser for lite sjømat.

-Sjømatbedriftene er glad for at regjeringen opprettholder bevilgningene til dette formålet og foreslår å bruke 13 mill. kroner til sjømattiltak. Det vil være utrolig viktig å få opp konsumet av norsk sjømat blant barn- og unge. Dette er noe vi ønsker å bidra til, avslutter Robert Eriksson.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00