SLIPPER REKERIST: De som driver kaisalg i sør, kan nå få dispensasjon fra å bruke sorteringsrist i fisket etter reker, har Nærings- og fiskeridepartementet besluttet. Oddvar Sangedal, fisker fra Stavanger er fornøyd med avgjørelsen.Foto: Hilde Sangedal
SLIPPER REKERIST: De som driver kaisalg i sør, kan nå få dispensasjon fra å bruke sorteringsrist i fisket etter reker, har Nærings- og fiskeridepartementet besluttet. Oddvar Sangedal, fisker fra Stavanger er fornøyd med avgjørelsen.Foto: Hilde Sangedal

Oddvar slipper å bruke sorteringsrist - nå er kaisalget i Stavanger sikret

Fiskere har tapt mye viktig bifangst grunnet påbud om sorteringsrist i sør. Nå lemper myndighetene på kravene.

Fiskeri
Torhild M. Martinussen , Øystein Hage
4. oktober 2019 14:01Oppdatert:
4. oktober 2019 14:27

I en pressemelding fredag opplyser fiskeri- og sjømatminister Harald T. Nesvik at det åpnes for å gi båter som driver med kaisalg dispensasjon fra påbudet om å bruke sorteringsrist i rekefisket innenfor fire nautiske mil fra grunnlinjen i Nordsjøen og Skagerrak sør for 62 grader nord.

Ivareta kaisalget

- Jeg utvider regelen for Oslofjorden til å gjelde for alle fartøy som driver med kaisalg i sør. Formålet med dette er å ivareta et tradisjonelt, populært og viktig innslag på kaia på de stedene hvor det er kaisalg av reker og fisk fra lokale fiskefartøy, sier Nesvik. 

Fortvilte fiskere

Fiskeribladet har ved flere anledninger skrevet om at påbudet om sorteringsrist har vært en hodepine for fiskerne sørpå. Det skyldes at de ikke lenger får verdifull bifangst, samt at de har hatt tekniske utfordringer med risten. Rekefisker Oddvar Sangedal fra Stavanger er en som fortvilet over dette påbudet. I et intervju med Fiskeribladet i sommer forklarte Sangedal at han mistet rundt halvparten av driftsgrunnlaget grunnet ristpåbudet.

Fornøyd med avgjørelsen

Når Fiskeribladet slår på tråden til Sangedal fredag ettermiddag sier han:

- Det har tatt utrolig lang tid for departementet å svare på dette. Jeg har tapt enormt mye. Men jeg er fornøyd med at det er kommet i orden. Hvis ikke, hadde jeg sluttet som fisker.

- Helt fantastisk

Rødts Mímir Kristjánsson i Stavanger har laget er opprop med mål om få endret regelverket. Han har støttet Oddvar Sangedals kamp, og nå er han strålende fornøyd med vedtaket.

zoomFORNØYD: Mímir Kristjánsson er strålende fornøyd med at myndighetene lemper på kravet til rist i rekefisket.
FORNØYD: Mímir Kristjánsson er strålende fornøyd med at myndighetene lemper på kravet til rist i rekefisket.

- Vi har kjempet mot denne forskjellsbehandlingen, og nå er de få rekefiskerne i vårt området sikret fremtiden. Dette er jo helt fantastisk, sier han til Fiskeribladet.

- Heia Norge-vedtak

Påtroppende ordfører i Stavanger, Kari Nessa Nordtun (Ap), er blant flere lokallagsledere som har signert oppropet.

- Det finnes sikkert gode grunner til vedtaket om rekerist, men dette argumentet om kulturarv er helt uforståelig. Dette fremstår som et ordentlig «Heia Norge»-vedtak, sier Kristjánsson.

Departementet opplyser at de som søker om dispensasjon må ha hatt kaisalg som en vesentlig driftsform før 1. desember 2018, på samme måte som i reglene som ble innført i Oslofjorden i 2018.

Det er Fiskeridirektoratets regionkontor som behandler søknadene, opplyses det i meldingen.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00