HARDT VÆR: Kvotemeldingen får stort sett «bank» av en samlet fiskerinæring.Illustrasjonsfoto: Lars Arvid Oma
HARDT VÆR: Kvotemeldingen får stort sett «bank» av en samlet fiskerinæring.Illustrasjonsfoto: Lars Arvid Oma

Pelagisk forening om kvotemeldingen: Vend i tide, det er ingen skam å snu

Når nord og sør, liten og stor står sammen, skal det mer til enn litt departemental motvind før vi legger stilt og godtar kvotemeldingen.

Kommentar
Skrevet av6. oktober 2019 20:02Oppdatert:
6. oktober 2019 21:31

Det er langt fra Bekkjarvik til Båtsfjord. Fiskeri-Norge er sammensatt og dragkampene internt i fiskerinæringen kan ofte vært større enn mellom næringen og politikerne. Men nå står fiskerne sammen. Liten og stor, sør og nord. Og da bør man kunne forvente å bli tatt på alvor.

Vinningen går opp i spinningen

Det var antydning til optimisme i flere leirer før kvotemeldingen kom. Det virket som om mange nok forsto hva fiskerne betaler tilbake til storsamfunnet, og var i ferd med å forstå at ressursrenteskatt, det betaler fiskerne allerede. 

Så landet kvotemeldingen med et brak på bordene rundt i styrhus og på kontor. Vi forstår lite. At en blåblå regjering foreslår mer skatt og statlig eierskap er mildt sagt vanskelig å fatte. Staten som har ansvar for forvaltning og tillatelser, kontroll og regulering, skal nå også være eier og aktør i det samme markedet som de regulerer. Hvis poenget med å endre hele systemet er å få inn mer penger, så bør man være ærlig på det. Slik kvotemeldingen nå foreligger ser det uansett ut som vinningen kommer til å gå opp i spinningen med å administrere alle endringene, mer byråkrati og drifting av markedsplassen for kvoter.

Det blir ikke enklere

Meldingen er i hovedsak forenkling på papiret og ikke i praksis. Meldingen gir ikke et enklere system. Bare et nytt system. I tillegg bidrar meldingen til usikkerhet rundt strukturkvoter, favoriserer de største rederiene og legger opp til eierkonsentrasjon, utfordrer mangfoldet i næringen og arbeidsplasser langs kysten - og innfører ressursrenteskatt.

Pelagisk Forening og næringen ser likevel at noen av forslagene er forenklinger, som å fjerne kondemneringskrav og innføre lik avkortning ved salg av kvoter over hele landet. Hold fast på det. Og hold fast på det som virkelig er forenklinger.

Dere kan kalle det kvotebeholdning så mye dere vil, men det er ressursrenteskatt det er snakk om

Løftebrudd

Forslaget om endret strukturkvoteordning er et løftebrudd og brudd på inngåtte avtaler. De som en gang hadde penger nok, og valgte å investere i strukturkvoter, får nå en uforutsigbar bonus i form av forlengede avtaler. De som ikke gjorde det straffes. Og enten man investerte eller ikke, så gjorde man det ut fra spillereglene om at valget man gjorde var for en avgrenset periode. De spillereglene bør man ikke endre midtveis og slik skape tapere og vinnere. Vi kan derfor ikke begripe at noen kan mene at forlengelse av ordningene er å gjøre ordningen mer forutsigbar.

Kvotebank er ressursrenteskatt

Og så er det kvotebanken, eller ressursrenteskatt. Beklager, Fiskeridepartementet. Dere kan kalle det kvotebeholdning så mye dere vil, men det er ressursrenteskatt det er snakk om. Det har hele næringen forstått. Så la oss kalle en spade for en spade. Det bryter med regjeringspartivedtak og det bryter med forutsetningen om at strukturkvoter og avkortninger skal tilbake til flåtegruppen og inngå i grunnkvoten.

Kampen om kysten er kampen om kvotemeldingen. Resultatet er avgjørende viktig for å beholde arbeidsplasser og aktivitet langs kysten. Derfor kan vi ikke sitte stille i båten. Selv om vi får skjenn på et møte eller tre.

Vær ærlige om at kvotebank er et middel for å få inntekter til staten. Så kan vi starte diskusjonen der.

Og da vil vi begynne med å fortelle at vi betaler store beløp allerede. Den forholdsvis nyinnførte fiskeriforskningsavgiften utgjør alene nesten en million kroner alene på en middels stor ringnotbåt. Vi betaler, og vi tar ansvar. Så snakk med oss, ikke til oss. Lytt når vi svarer på spørsmål fra dere. Og svar oss når vi spør. Vi vil alle ha en fremtidsrettet fiskerinæring.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

Planlegg kysten for matproduksjon!

Kronikk
9. august 2020 13:44

Svak krone stimulerer sjømateksporten i 2020

Leserinnlegg
6. august 2020 08:29

Jasså, går det ikke an?

Kommentar
4. august 2020 07:32

Debatt: - Vi er bekymret for sjøfolkene

Leserinnlegg
3. august 2020 12:08

Mer klimavennlig sjømatproduksjon

Leserinnlegg
2. august 2020 13:45

En sommer ved havet

Kronikk
1. august 2020 16:01

Debatt: - Havet er ingen søppelplass

Leserinnlegg
30. juli 2020 10:56

Debatt: - Få sjøfolka hjem!

Leserinnlegg
30. juli 2020 08:42

Fremtidsrettet fiskerinæring

Leserinnlegg
27. juli 2020 09:43

Hjartesukk frå ein olding til sjøs

Leserinnlegg
26. juli 2020 09:05

Global status for fiskeri og akvakultur

Kommentar
25. juli 2020 13:06
FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.