FEIRER: Marlene Bråthen (til høyre) feirer gode tall for Senterpartiet i Tromsø i lag med stortingsrepresentant Sandra Borch og Mats Jacobsen, andrerepresentant.Foto: Lars Åke Andersen, DN
FEIRER: Marlene Bråthen (til høyre) feirer gode tall for Senterpartiet i Tromsø i lag med stortingsrepresentant Sandra Borch og Mats Jacobsen, andrerepresentant.Foto: Lars Åke Andersen, DN

- Senterpartiet tok kysten med storm i kommunevalget

Leder
11. september 2019 14:55

Med en oppslutning som varierer fra noen og tjue prosent opp til nær femti prosent i en rekke kystkommuner har Senterpartiet satt seg som distriktenes parti. Spørsmålet er om de også vil tale kystens sak. 

Partiet har hatt sterke talspersoner fra kysten også tidligere. Mest på Vestlandet og mindre i nord, og mest i innlandet der landbruket står sterkt. Det har vært ett av landets største ordførerpartier, og søkt makt der de har kunnet, enten til høyre eller venstre i politikken. I de senere årene stadig mer mot venstre, der de i dette valget også har klart å markere seg mer som de små lokalsamfunnenes forsvarere enn noe annet parti. Det har gitt uttelling.

Der andre har vært ulne og tvetydige, har Senterpartiet hatt en klar stemme. De har markert seg som motkraft mot sentralisering av politi, helsevesen og offentlige tjenester, samt mot kommune- og fylkessammenslåing. Mer i ord enn i gjerning, siden en rekke av partiets ordførere og lokalpolitikere har gått inn for sammenslåinger av kommuner. Det samme kan sies om nedleggelser av lokalsykehus, der farten i nedleggelsene var like stor da Senterpartiet satt med regjeringsmakten, som den har vært med dagens regjering.

Der andre har vært ulne og tvetydige, har Senterpartiet hatt en klar stemme

Når vi likevel har tro på at partiet nå mener alvor med sine løfter om å stoppe sentraliseringen, er det fordi de denne gangen ser at slike løfter også løfter partiet. Frem mot stortingsvalget om to år vil Senterpartiet rendyrke sin distriktsprofil i enda større grad, tror vi. Det mener vi er er bra.

En mer rendyrket distriktsprofil vil presse samarbeidspartner Arbeiderpartiet i samme retning. Det kan gi håp om at det også setter en støkk i andre partier i fiskeripolitikken. Partiet har markert seg som talerør for kystflåten og økt bearbeiding. Som motkraft til en akselererende strukturering trengs en sterk rygg, samtidig som det ikke bør være noe mål å skru tiden tilbake tjue år.

Valgets andre hovedtrekk var Arbeiderpartiets store tilbakegang og regjeringspartienes ikke fullt så store. Det sender et signal om at folk mener de ikke blir hørt. Opprøret mot styringspartiene Høyre og Arbeiderpartiet, samt et uregjerlig Fremskrittsparti, handler lite om økonomisk velstand, mer om følelsen av avmakt. Firefeltsveier på Østlandet står i kontrast til utbedringer av farlige veier til utkanter der fisk og folk transporteres med fare for liv og helse. Gigantiske veiprosjekter som skal krysse vestlandsfjorder og fjell, står i kontrast til en jernbane mot nord. Pengesuget er blitt viktigere enn magemålet, noe bompengeprotesten viser.

Vi vil trolig se færre bompengeprosjekter de neste årene, men forhåpentligvis mer til veier i distriktene. Dette bør være lærdommen fra valget til de styrende partiene. Inkludert Senterpartiet.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.