OVERRASKET: Mangeårig ordfører i Båtsfjord, Geir Knutsen (Ap), synes partiet har levert varene og er overrasket over valgresultatet.Foto: Eskild Johansen
OVERRASKET: Mangeårig ordfører i Båtsfjord, Geir Knutsen (Ap), synes partiet har levert varene og er overrasket over valgresultatet.Foto: Eskild Johansen

Ap-Knutsen overrasket over at han ikke fikk ny tillit i fiskerihovedstaden Båtsfjord

I fiskerihovedstaden Båtsfjord i Finnmark ble det soleklar seier til Senterpartiet med 48,1 prosent av stemmene. Ap-orføreren synes det er rart.

Samfunn
Ann Eileen D Nygård , Eskild Johansen
10. september 2019 08:05Oppdatert:
10. september 2019 14:46

Arbeiderpartiet gikk tilbake med 17,4 prosent i Båtsfjord og endte opp med 33,7 prosent av stemmene i den tradisjonsrike Ap-kommunen hvor Geir Knutsen har vært en markant og tydelig ordfører siden 2011. Tallene er fra TV 2s tallbarometer.

- Har levert til fiskindustrien

- Jeg er litt overrasket. Jeg føler at vi i Båtsfjord Ap har gjort en god jobb, sier Geir Knutsen i en kommentar til Fiskeribladet og legger til følgende om valgresultatet:

- Personlig synes jeg det er rart med tanke på alt det vil har levert til fiskeindustrien.

Knutsen tror at regionreformen med sammenslåingen av Troms og Finnmark til ett fylke kan ha vært utslagsgivende i favør av Senterpartiet i nord.

Nå ser det altså ut til at det blir Sp-ordfører i fiskerihovedstaden, hvor Ronald Wærnes er ordførerkandidaten. Det som eventuelt kan forhindre dette er et samarbeid mellom Ap og Høyre - noe som er antatt som lite sannsynlig.

zoomFINNMARK: Båtsfjord liker å kalle seg fiskerihovedstaden i nord, og har utbedret havneforholdene den siste perioden. Her har Ap regjert siden 2011, men nå overtar Sp roret. 
FINNMARK: Båtsfjord liker å kalle seg fiskerihovedstaden i nord, og har utbedret havneforholdene den siste perioden. Her har Ap regjert siden 2011, men nå overtar Sp roret. 

Feiret seieren

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum ble utropt til kongen av Nord-Norge, hvor partiet har tatt om lag hver fjerde velger i Finnmark, Troms og Nordland.

Ifølge VG oppnår Sp en oppslutning på 14,4 prosent på landsbasis, en kraftig framgang fra det tidligere rekordresultatet i lokalvalg - som var på 11,6 prosent.

- Kongen av Nord-Norge, ropte stortingsrepresentant Sandra Borch på Sps valgvake i Tromsø, da Trygve Slagsvold Vedum gikk på scenen i Oslo i går kveld:

- Dette er en enorm vekst. At vi går så mye frem igjen, er en stor tillitserklæring og medfører et stort ansvar. Dette valget er også en klar melding til regjeringen: Det er nok sentralisering nå. Det er tid for å få tjenester nær folk, sa Vedum i sin tale på valgvaken.

Drahjelp til ingen nytte

I forkant av valget reiste Vedum mye i nord, blant annet i Flakstad, hvor han ga partiets ordførerkandidat, Trond Kroken, drahjelp i valgkampen. Det hjalp bare sånn passe. Riktignok ble Sp klart største parti i Flakstad kommune med 45,6 prosent, men det er likevel en nedgang på 2,6 prosent. Her gikk for øvrig Ap fram ett prosentpoeng til 22 prosent og SV knallet til med 12,7 prosent.

I Hasvik, som er hjemkommunen til Sps stortingsrepresentant og fiskeripolitiske talsmann, Geir Adelsten Iversen, hadde partiet også framgang med 3,1 prosent og endte opp med totalt 18,5 prosent av stemmene i TV 2s tallbaromenter for kommunene. Her var det Ap som var valgets vinnere med 60,6 prosent av stemmene - en nedgang på 3,4 prosent.

zoomI LOFOTEN: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum smaker på sjømat i Mortsund i Lofoten sammen med partiets ordførerkandidat i Flakstad Trond Kroken.
I LOFOTEN: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum smaker på sjømat i Mortsund i Lofoten sammen med partiets ordførerkandidat i Flakstad Trond Kroken.

Rød, men likevel grønn seier i Loppa?

I Loppa kommune i Finnmark, var det spenning rundt Sp-framgangen. Kunne det grønne partiet kapre Loppa som siden krigens slutt har vært en svært sterk Ap-bastion, dog med Høyre-ordfører de fire siste årene?

Svaret ble tja, kanskje. Med en vekst på 12,3 prosent til 28,4 prosent kan det ligge det an til Sp-ordfører i Loppa. I forkant av valget uttalte SVs ordførerkandidat Cato Kristiansen følgende til Fiskeribladet:

- Målet vårt er å få rent flertall sammen med Sp.

Resultatet ble 13,1 prosent for SV i Loppa, en framgang på 3 prosent. Til sammen utgjør Sp og SV i Loppa 6 mandater (4 til Sp og 2 til SV), mens Ap fikk 6. Spørsmålet blir da hvor Høyre legger seg med sine 3 mandater. 

Ap fram i Kvænangen

I den lille kommunen Kvænangen, helt nord i Troms fylke, var det også spenning rundt utfallet av Senterpartiets framgang i nord. Her har Ap sittet med ordførermakten de siste fire årene, med en av landets yngste ordførere Eirik Losnegaard Mevik (31), ved roret.

zoomFORTSETTER: Ordfører i Kvænangen, Eirik Losnegaard Mevik (Ap), ligger an til å forsette som ordfører i kommunen.
FORTSETTER: Ordfører i Kvænangen, Eirik Losnegaard Mevik (Ap), ligger an til å forsette som ordfører i kommunen.

Ordførerkandidat for Sp i Kvænangen, Jan Helge Jensen, uttalte til Fiskeribladet før valget at kommunen må ta et større ansvar for å beholde sine fiskere:

- Fiskerne her tilhører Kvænangen. Vi er avhengig av dem og vi er avhengig av å legge til rette for at de kan gå inn og ut herfra og levere her. I tillegg må det lages plass til fremmedflåten og større båter under vinterfisket, sier han og gjentar det store behovet for å bedre havneforholdene.

Resultatet ble et meget godt valgt for Sp i Kvænangen med 25 prosent av stemmene, men Ap gjorde det også godt og klarte en svak framgang til 38,9 prosent. Dermed kan det se ut til at Losnegaard Mevik fortsetter som ordfører i Kvænangen.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.