Det er på høy tid å aksjonere mot ulovlighetene i turistfiskenæringen, skriver Tor Olsen i et leserinnlegg til Fiskeribladet.Illustrasjonsfoto: Terje Jensen
Det er på høy tid å aksjonere mot ulovlighetene i turistfiskenæringen, skriver Tor Olsen i et leserinnlegg til Fiskeribladet.Illustrasjonsfoto: Terje Jensen

- Turistfiskenæringen har skutt seg sjøl i foten

Diskusjonen om det såkalte turistfisket har i senere tid blusset opp igjen.

Leserinnlegg
Skrevet av19. august 2019 15:57

 Nå ser det endelig ut til at både folkeopinionen, media og faktisk også myndighetene har fått øynene opp for hva som har skjedd og fortsatt skjer i dette totalt ukontrollerte fisket. Gjennom flere tiår har folk fra alle områder av verden fått forsyne seg uhemmet av en ressurs som for nordmenn er strengt regulert, og som lovbestemt hører til det norske folk. 

Ingen måtehold

I profittens navn ble dette fisket åpnet for av blåøyde myndigheter og pengekåte nordmenn, som ikke la inn noen restriksjoner her. Det eneste som ble bestemt var at turister skulle få med seg et visst antall kilo med hjem. Dette gikk da også som skeptikerne og motstanderne fryktet. Det ble bukken og havresekken, hverken tilbydere eller fiskere klarte å vise måtehold, og etter hvert begynte tilfeldige kontroller på grensen å avdekke smugling av torskefilet i stor stil. I tillegg fant man fisk ved enkelte anlegg der en liten del av fisken var skåret ut (loins) og resten kastet. Da begynte ord som både økonomisk- og miljømessig kriminalitet å versere.

Ikke nok med det, utenlandske bakmenn fikk kjøpe opp bygninger av «gode» nordmenn. Disse lokalitetene ble så omgjort til rene, fremmeddrevne fiskemottak der fisking, produksjon, samt ulovlig distribusjon ble foretatt, alt under radaren til norsk myndighetskontroll.

Rapporterer ikke

Så, i januar 2018 satte myndighetene i verk et par blodløse tiltak som skulle gjøre slutt på ulovlighetene. Blant annet ble bøtene for smugling doblet, og tilbyderne i fisket skulle levere rapport til myndigheten på oppfisket kvantum, de skulle sjøl stå for kontrollen!!! Som et apropos kan jeg minne om den nitide kontrollen norske fiskere må gjennom når det gjelder kvoter, fiskebehandling, fartøyinstruks, utkastovervåking etc., etc. Det gikk som det måtte gå, av over 1000 fisketuristanlegg var det en tredjedel som leverte rapport. Resten lot ikke høre fra seg før nå i de siste dager når det begynner å brenne under føttene. Hørte nettopp at unnskyldningene for ikke å levere rapport er at aktørene ikke forstår hvordan de skal rapportere. 

Tror nok disse folkene hadde tjent på i seriøsitetens og moralens navn å ha henvendt seg til myndighetene for rettledning med en gang, troverdigheten deres blir ikke bedre etter hvert. Tilbake til bøtehevingen, den viste seg å ha null effekt, snarere tvert imot, beslagene bare økte i omfang. Da begynte noen av avisene å snakke om organisert kriminalitet, spesielt da store bøter ble gjort opp på stedet uten at smugleren gren på nesen. Det ble da klart at disse bøtene var peanuts og utgjorde en liten del av verdien av det som ble smuglet over grensen i et større nettverk.

En ukultur

Så er vi kommet frem til dagens situasjon, for nå, NÅ skal myndighetene slå til, nå skal de sette seg ned og se på problemet! Med respekt å melde, så er det de har gjort i minst 20 år nå; SITTET og SETT på at en ukultur med ren kriminalitet som et av resultatene har fått utvikle seg i Kongeriket. Det er iallefall på høy tid å aksjonere. Fiskeriminister Nesvik slår med høy sigarføring fast at nå skal han om et halvt års tid sette seg ned og diskutere med aktørene i turistfiskenæringen. Når denne næringen har fått ord på seg for å om ikke selv drive smugling, så i alle fall legge til rette for uvesenet, så må man jo spørre seg i hvilke andre sammenhenger det er vanlig at en statsråd diskuterer noe som helst i et slikt forum.

Turistfiskenæringen har skutt seg sjøl i foten, så nå får vi håpe på at en norsk fiskeforvaltning gjør det som må til. 

1. Retten til å ta fisk med ut av landet i denne sammenhengen opphører. Turistene kan fiske egne måltider som spises på bua.

2. Straffereaksjonen må være hard. Ved forsøk på smugling, gjør gjerne inndraging av kjøretøy som har vært i bruk samt svært høye bøter. De som blir tatt, nektes å fiske i Norge for alltid. Når dette er på plass kan noe av fisken som før havnet som smuglervare i utlandet, tildeles som gratis kvoter til de av vår egen ungdom som gjerne vil inn i næringen, men ikke har utkomme med dagens kvotepriser.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.