«Liafjord», her avbildet på sildefeltet. Foto: Eivind Sævik
«Liafjord», her avbildet på sildefeltet. Foto: Eivind Sævik

Årets opprenskingstokt er i gang

Miljø
16. august 2019 10:29Oppdatert:
16. august 2019 14:52

«Liafjord» er i gang med opprenskingstoktet etter tapte og gjenstående fiskeredskap. Fartøyet er på vei nordover langs kysten med snøkrabbefeltet i Barentshavet som endestopp.

- Norge er i særstilling med årlige tokt helt tilbake til starten på 1980-tallet, sier toktleder og seniorrådgiver Gjermund Langedal ved utviklingsseksjonen i Fiskeridirektoratet i ei pressemelding.

Kystnært og til havs

På vei nordover til Tromsø foretar Fiskeridirektoratet operasjoner langs kysten før kursen settes mot Barentshavet og snøkrabbefeltet. Deretter prioriteres opprensking etter blåkveitefisket samt en del annet på veien sørover igjen mot Bergen, i slutten av september.

- Havforskningsinstituttet gjennomfører i år bestandstokt (stengt for teinefiske) på kongekrabbe i september. Dette er vanskelig å forene med opprensking, og det blir derfor redusert aktivitet i dette området, forteller Langedal i meldingen.

Mange garn og mye vaier i fjor

I fjor ryddet Fiskeridirektoratet blant annet 800 garn, 6000 meter vaier, 100 kongekrabbeteiner og 38.000 meter tauverk

Garn og kongekrabbeteiner har høyest prioritet i opprenskingen fordi disse redskapene gir størst risiko for spøkelsesfiske. 

Alle tapte eller dumpede redskaper utgjør også en potensiell fare for ytterligere tap om andre fiskere hekter seg fast.

- Norge er et foregangsland når det gjelder systemer for å melde tap av fiskeredskap og påfølgende opprensking, sier Langedal i meldingen.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00