STORE PLANER: Atlantic Sapphire bygger verdens største landbaserte oppdrettsanlegg for laks i Florida, men industrien må få rammevilkår som også gir vekst her hjemme.FOTO: RUNE YTREBERG
STORE PLANER: Atlantic Sapphire bygger verdens største landbaserte oppdrettsanlegg for laks i Florida, men industrien må få rammevilkår som også gir vekst her hjemme.FOTO: RUNE YTREBERG

Fremtiden er fremdeles kystnær oppdrett

Leder
19. august 2019 05:00Oppdatert:
19. august 2019 09:24

Er fremtidens lakseoppdrett på land eller langt til havs? Det er navnet på ett av seminarene, som skal arrangeres under den store havbrukskonferansen Aqua Nor denne uken. Begge løsningen er viktige, men for Norge er først og fremst den kystnære havbruksaktiviteten viktigst. Det er her vi kan dra nytte av våre fordeler, og det er derfor viktig at vi ikke kommer i en situasjon der oppdrettsindustrien kun velger løsninger som ikke tjener norsk økonomi og lokale arbeidsplasser. 

Siden det kom nytt lovverk i 2016 har den ene landbaserte forslaget etter det andre poppet opp. Totalt har 17 aktører planer om oppdrett på land, noe utgjør totalt ti prosent av den totale norske lakseproduksjonen på 1,5 millioner tonn. Noen av prosjektene vil skje her hjemme, mens andre bygges ute nærmere markedene.

Samtidig er en rekke havprosjekter i ferd med å realiseres, og nok å nevne er Salmars havmerd og Nordlaks sin havfarm. De to første havfarmene til Salmar er planlagt til å produsere om lag 6240 tonn laks. Nordlaks sine planer dreier seg om rundt 16380 tonn laks. Totalt er det altså snakk om svært store mengder fisk.

Når lakseprosjektene blir mange og omfattende nok, vil skepsisen til denne industrien vokse

Økt satsing på hav-oppdrett, kombinert med landoppdrett, vil garantert bli en viktig del av fremtidens laksenæring. Disse prosjektene vil leve side om side med den tradisjonelle oppdrettsnæringen, men vi må ikke se oss blind på hverken havmerder eller landsbasert oppdrett. For Norge vil dette fremdeles være underordnet.

Vi er derfor skeptisk til en voldsom satsing på både hav- og landbasert oppdrett her hjemme. For det første skal vi ikke se bort fra at denne type oppdrett fort kan komme inn i lignende diskusjoner som vi ser rundt debatten om vindmøller. 

Når prosjektene blir mange og omfattende nok, vil skepsisen i befolkningen til denne industrien vokse. I tillegg kommer selvsagt både utfordringer knyttet til kostnader, biologi og miljø. Næringen har hatt en galopperende kostnadsutvikling, og må ikke sette seg i en situasjon der kostnadene tar helt av.

 Fremdeles vil det, og må det være, den kystnære oppdrettsaktiviteten som skal være bærebjelken til oppdrettsnæringen her hjemme. Vi må derfor sørge for at også denne delen av industrien får rammevilkår til å vokse videre, ikke bare satse på varianter som kan drives hvor som helst i verden. Da gjør vi oss selv en bjørnetjeneste.

Vi må derfor gjøre den kystnære oppdrettsaktiviteten enda mer veldrevet og rømningssikre, og jobbe frem løsninger som reduserer lusenivået i åpne merder, klimaavtrykket og uheldig utslipp. Får vi løst dette, er det fremdeles på kysten Norges fortrinn ligger.

NB! I den opprinnelige lederen hadde vi regnet feil mengde fisk de to anleggene til Salmar og Nordlaks kan produsere. Vi beklager. Red.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.