NORGES PANDA. Norge har et ansvar for å ta vare på villaksen som høstbar bestand. Foto: Harald Berglihn, DN
NORGES PANDA. Norge har et ansvar for å ta vare på villaksen som høstbar bestand. Foto: Harald Berglihn, DN

- Et fortsatt trist år for villaksen

2019 er villaksens år. Et år der vi burde feiret vår nasjons Panda. Atlanterhavslaksen er en art vi har et særskilt ansvar for å bevare.

Leserinnlegg
Skrevet av28. juli 2019 19:02

 Vi er mange i landet som fisker laks, driver dugnad for å styrke bestandene og får rekreasjon langs elvekantene langs kunsten vår.

Dessverre opplever vi at det slettes ikke er mye å feire.

Vannkraft

Det samlede trykket for våre sårbare laksestammer er ikke lite. De fleste truslene er menneskeskapte, og med de fleste truslene kan det gjøres tiltak for å begrense «fotavtrykket».

De neste årene skal kraftkonsesjonene revideres, her ligger det til rette for å sikre stabil minstevannføring, miljøtilpasset utvinning av kraft og tilrettelegging for biologisk mangfold.

Mange kraftselskap gjør allerede en innsats i vassdrag som blir regulert, men det kan fremdeles bedres.

Lakseoppdrett

Lakselus og genetisk forurensning fra rømt oppdrettslaks er den største utfordringen. Tallene av antall lus på utvandrende smolt er blitt varslet av Havforskningsinstituttet gjennom flere år. Dugnaden som blir gjort for å ta ut rømt fisk er stor hver eneste høst i vassdragene våre.

For lakselus og rømming er det en løsning i emning. Akvafuture og Nekton havbruk har nylig levert gode årsregnskap. Endelig er det bevist at lukkede anlegg er konkurransedyktig. Uten lus og med vesentlig mindre sannsynlighet for rømt fisk burde man starte omleggingen fra dagens drift. Vi vet at dagens teknologi med notmerder er sårbar. I midten av juli rømte nesten 50.000 oppdrettslaks langs Helgelandskysten.

Ekstraordinære tiltak?

Under algeoppblomstringen i vår måtte et ufattelig antall oppdrettslaks bøte med livet. Dette var en dyretragedie av de sjeldne. Og det var ikke overraskende at regjeringen og fiskeriminister gjorde ekstraordinære tiltak for at ikke oppdretterne skulle gå med store tap.

Kommer regjeringen og ministeren til å sette inn ekstraordinære tiltak for villaksen? De som driver lakseturismen? Og allmennheten?

Det er bevilget midler til å bekjempe ulovlig garnfiske, det er veldig bra. Og man stenger elver tidligere. Men er dette alle verktøyene man har i verktøykassen?

Vi er mange som forventer ekstraordinære tiltak for villaksen. Vil de komme?

( VILKÅR )

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...

Lei av hets mot turistfiske

Leserinnlegg
10 kommentarer16. januar 2020 15:06

- Skal vi fjernes fra fiskefeltene?

Leserinnlegg
1 kommentar15. januar 2020 20:16

Debatt: Auksjon til fiskerens eller næringas beste?

Leserinnlegg
1 kommentar15. januar 2020 19:06
FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00