GODT FISKE: «Josberg» fra Lofoten gjør det bra på hyselinefiske i Finnmark, men fisket har utfordringer som gjør at dagsresultatene kan variere mye.Foto: Frode Adolfsen
GODT FISKE: «Josberg» fra Lofoten gjør det bra på hyselinefiske i Finnmark, men fisket har utfordringer som gjør at dagsresultatene kan variere mye.Foto: Frode Adolfsen

Solid oppsving i hysefisket utenfor Finnmark

Signalene var tydelig allerede i vår. Nå bekrefter et godt fløytlinefiske utenfor Finnmark at hyse er blitt et etterspurt fiskeslag i ferskmarkedene.

Fiskeri
Jon Eirik Olsen
11. juli 2019 17:33

- Det er godt med hyse og fisket går bra når alt klaffer. Men det er også noen utfordringer her, blant annet med springer. Når denne hvalarten slår til kan resultatet bli veldig dårlig, forteller Jostein Fredriksen, medreder og skipper om bord på 15 meter store «Josberg» fra Napp i Lofoten. 

Sjøvær på 465 kilo onsdag og vel 10.000 kilo tirsdag illustrerer Fredriksens beskrivelse.

- Ser bra ut

Lofotingene deltar for tida i hyselinefisket helt i nord, og sammen med fem-seks andre båter med base i Berlevåg jaktes det på de beste fangstmulighetene for fløytline, primært på kyststrekningen mellom Honningsvåg og Båtsfjord. Dette spesielle fisket har lange tradisjoner, men sesongene har variert mye. Tidligere i år meldte torskeflåten om gode hyseforekomster utenfor Finnmarkskysten, og Fredriksen bekrefter at den situasjonsbeskrivelsen for så vidt står ved lag.

- Men vi hadde et meget bra fiske i fjor også, og endte opp på 110 tonn for «Josberg». Og det ser bra ut så langt i år. Men den største forskjellen er nok at deltakelsen har økt. Det er langt flere båter i aktivitet nå, konstaterer Fredriksen.

zoomJostein Fredriksen om bord på «Josberg»
Jostein Fredriksen om bord på «Josberg»

Betydelig økning

Hos Norges Råfisklag bekrefter Charles Aas, direktør for omsetning, den positive hyseutviklingen med forrige måned som eksempel: Mens det i juni i fjor ble omsatt 1.440 tonn hyse gjennom salgslaget, er tilsvarende tall for juni i år 2.600 tonn.

Ferskmarkedet er vanligvis ikke på topp midt på sommeren, men foreløpig har ikke det økte kvantumet utløst hørbare varselsignaler.

Mer levende

Det kunne i så fall gitt seg utslag på prisen, men både Fredriksen og Aas bekrefter at det i øyeblikket betales bra for hysa, med fra 12 kroner til 12,50 i snitt for fisk levert rund, og opptil 13 kroner på det beste.

Hos Råfisklaget ser man også lyst på mulighetene til å følge opp trenden som ble startet av en del av båtene i stor kyst med «Ballstadøy» i spissen, som leverte hysa levende til kai hos fiskeindustribedriftene. Av et kvantum fra den aktuelle flåten på 1.350 tonn i juni, ble 250 tonn levert levende.

- I denne perioden fikk snurrevadflåten rundt ni kroner pr kilo for hyse levert på vanlig måte, mens levende hyse ble betalt med 11 kroner. Landindustrien har på denne måten fått tilgang på råstoff av en unik kvalitet, og prisforskjellen viser potensialet. Vi har fått innspill med ønske om en egen minstepris for hyse levert levende, slik vi har for torsk, og det vil vi gjerne diskutere med industrien ved første anledning, sier Aas.

zoomCharles Aas i Råfisklaget.
Charles Aas i Råfisklaget.

Ikke sammenlignbart

Hyseprisen har gått opp siden snurrevadflåten gjorde sine levendeforsøk, og prisene er derfor ikke direkte sammenlignbare når hyselineflåten, med «snørefanget-tillegg», nå får bedre betalt. Og de mulighetene som ligger i levende-levering er også med i beregningene når Fredriksen-rederiet på Napp nå er i startfasen på et nybygg.

Springer-fangst?

 - Men akkurat nå er oppmerksomheten rettet mot mer nærliggende problemer, som den nevnte springeren. Vi har tidligere foreslått mulig fangst av denne hvalen for å få ned bestanden en smule - og kanskje da også problemene. Det finnes utrolige mengder av denne hvalen, og den har et helt utmerket kjøtt. En gang i tida skjøt vi og spiste springer, og denne ressursen burde vi kunne finne en anvendelse for i dag også, sier Fredriksen.

zoomFERSK: Godt hysefiske for Finnmark har gitt publikum bedre tilgang til fersk hysefilet, her fra Coop Obs i Harstad.
FERSK: Godt hysefiske for Finnmark har gitt publikum bedre tilgang til fersk hysefilet, her fra Coop Obs i Harstad.
( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.