TRUET: Overfiske, klimaendring, miljøgifter og forstyrrelser driver sjøfuglene til utryddelse.Illustrasjonsfoto: Kjersti Kvile
TRUET: Overfiske, klimaendring, miljøgifter og forstyrrelser driver sjøfuglene til utryddelse.Illustrasjonsfoto: Kjersti Kvile

- Vår grådighet er blitt måkenes sult

Mens sjøfuglene forsvinner er vi opptatt med å nyte sommeren, og mange krever å få nyte den uforstyrret av dyreliv.

Leserinnlegg
Skrevet av10. juli 2019 12:40

Måkene har fått ungene ut av reiret og sirkuset er i gang. Media slår stort opp om folk som føler seg truet av måker på under ett kilo, når måkeforeldre prøver å beskytte de små nøstene på bakken. Måkene omtales gjerne som «aggressive og hissige» når de bare gjør det som alle gode foreldre gjør - passer på sine små. Uten disse skinnangrepene ville ikke ungene overlevd den første dagen ute av reiret. Måkene fortjener ikke å bli hetset for dette.

I kjølvannet av de negative måkesakene kommer ofte mishandlingssakene. Bare to dager etter en sak på NRK der måkene fikk gjennomgå verbalt, ble et måkereir med unger sprayet med byggskum. Takket være Dyrebeskyttelsen sin innsats ble alle ungene reingjort og gjenforent med foreldrene. Saken er anmeldt, men vi frykter nye saker. Media er i stor grad med på å bygge opp om dette.

Nå må fokuset snu. Få det bort fra at folk føler seg plaget av måker, til at måkene er plaget av oss. Overfiske, klimaendring, miljøgifter og forstyrrelser driver sjøfuglene til utryddelse. 7 av 10 måkearter som hekker i Norge og 16 av 28 marine sjøfuglarter er rødlistet.

Mens sjøfuglene forsvinner er vi opptatt med å nyte sommeren, og mange krever å få nyte den uforstyrret av dyreliv. Sultne måker som prøver å få tak i mat til ungene sine og fortvilte måkeforeldre som frykter det verste når et menneske nærmer seg, blir ikke tolerert. Fuglene skal holde seg på avstand, være tause og ikke røre maten vår.

Vårt råd er: Gi måkene mat, de er utsulta. Men mat dem på steder der folk ikke føler seg sjenerte. Når måkene får stilt sulten blir de roligere, og de slapper også mer av i forhold til ungene når de forstår at vi ikke vil dem vondt. Vi har tømt matfatet for måkene i havet, da bør det være en selvfølge at vi gir dem tilbake av vår overflod. Samtidig bør det tilrettelegges for hekking på trygge steder der konfliktnivået er lavt.

I forhold til måker kommer det verste i mennesket frem - gjerrigheten, grådigheten og egoismen. Alt skal vi ha for oss selv, ingenting vil vi dele på, ikke engang leveområdene. Måkene skal holde seg ved sjøen. Der skal de sitte på et skjær og sulte, mens egg og unger blir tatt av mink som har rømt fra våre pelsdyrfarmer. Samtidig tas fiskeavfall på land og foredles. Ikke engang restene av vår rovdrift skal sjøfuglene få, og brød som kunne mettet måkene kastes i containere. Så urimelige er vi.

Det trengs en nasjonal dugnad for måkene. Fremfor alt trengs det en holdningsendring, og media må være med på laget. Husk at det er vi som har drevet måkene bort fra fuglefjellene og inn til byene.

( VILKÅR )

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...

- Jernbane-nei i nord fra politiske dverger i sør

Kommentar
1 kommentar19. juli 2019 08:56

- Et skikkelig løft for kystflåten

Leserinnlegg
5 kommentarer17. juli 2019 17:10

Togskammen i nord

Leserinnlegg
15. juli 2019 09:07

Bærekraftig havbruk

Kommentar
14. juli 2019 09:19

Forby turister å ta fisk over grensen

Kommentar
5 kommentarer13. juli 2019 19:52

Levendelagret torsk kan bli en suksess i USA

Kommentar
1 kommentar13. juli 2019 09:15

Økt bearbeiding?

Kommentar
7. juli 2019 20:26

Fortsetter det amerikanske eventyret?

Kronikk
1 kommentar7. juli 2019 15:06

Unik innsikt i sjømatvaner

Kommentar
7. juli 2019 08:52

ICES er i endring. Skal Noreg vere med?

Leserinnlegg
6. juli 2019 14:54

Svarte kongekrabber

Kommentar
1 kommentar6. juli 2019 12:54
FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00