PÅ LAND: Fredrikstad Seafoods mottok 60.000 smolt i slutten av mai. Anlegget er det første landbaserte oppdrettsanlegget i Norge.Foto: Nordic Aquafarms
PÅ LAND: Fredrikstad Seafoods mottok 60.000 smolt i slutten av mai. Anlegget er det første landbaserte oppdrettsanlegget i Norge.Foto: Nordic Aquafarms

Laks på land vil kun være en tilleggs-satsing

Leder
3. august 2019 18:30

Nå popper den ene planen om landbasert oppdrettsanlegg opp etter den andre, og listen over dem som skal bygge og investere på land begynner å bli lang. 17 små og store aktører har konkrete landplaner, og flere av dem er lansert eller er i ferd med å komme i drift. 

Totalt har norske interesser planer for til sammen ti prosent av den totale norske lakseproduksjonen på 1,5 millioner tonn laks. Noen av prosjektene vil skjer her hjemme, mens andre bygges ute nærmere markedene. Men å tro at landbasert oppdrett blir den store gamechangeren er ikke realistisk. Slik prosjekt vil uansett bare være en attåtnæring her til lands.

De største og mest spennende prosjektene av dem alle står norske interesser bak. Like utenfor den lille byen Belfast i Maine, vel 30 mil nord for Boston på den amerikanske østkysten, realiserer Nordic Aquafarms et enormt landbasert oppdrettsanlegg for atlantisk laks. Samtidig skal de bygge opp et anlegg til, på vestkysten nær Eureka i California. I tillegg blir Atlantic Sapphires anlegg i Florida gigantisk. Sistnevnte skal produsere 90.000 tonn når det sår ferdig.

Også her hjemme er en på gang. IntraFish og Tekfisk hadde tidligere i sommer en gjennomgang av alle de store prosjektene rundt omkring på kysten, og flere steder har de allerede startet med byggingen. Lengst er prosjektet i Fredrikstad kommet. På et industriområdet i østfoldbyen er det bygd opp to store basseng. Om ett år skal om lag 100.000 smålaks bli over tusen tonn matfisk. Bak dette prosjektet står også Nordic Aquafarms.

Landbasert produksjon vil ikke bare være kostbart å bygge, men også å drive

Samtidig er det også konkrete planer både på Møre og og Nordland. På Andøya har Andfjord Salmon har fått konsesjon for oppdrett av 10.000 tonn laks på Andøy. Byggestart er satt til tidlig i 2019, og første fisk skal inn i anlegget i 2020. På Møre skal Salmon Evolution bruke tre milliarder kroner på et landbasert anlegg, og planen er å produsere nesten 30.000 tonn slakteklar laks.

Det er med andre ord mye spennende som skjer i utviklingen av disse prosjektene, men å tro at dette skal løse lakseveksten her hjemme er urealistisk. Å satse ute nært markedene virker langt mer fornuftig, men i Norge vil den kystnære oppdrettsaktiviteten fortsatt være den viktigste lakseproduksjonen i årene som kommer. 

Det som taler mot omfattende landbasert produksjon her hjemme er de høye kostnadene, både ved å bygge og ved å drive. Til sammenligning vil det nesten være «gratis» å produsere fisken i havet. Dessuten kan konfliktnivået rundt slike anlegg på land blir svært her hjemme høyt. Næringen må derfor gjerne se på landbasert som et attåtnæring, men å tro at dette skal løse vekstutfordringene er vi skeptiske til. 

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00