FÅ FLERE INN: Den nye rekrutteringskvoteordning er positiv for næringen, men hvorfor ikke gi flere sjansen til å delta, spør Fiskeribladet.Illustrasjonsfoto: Kjersti Kvile
FÅ FLERE INN: Den nye rekrutteringskvoteordning er positiv for næringen, men hvorfor ikke gi flere sjansen til å delta, spør Fiskeribladet.Illustrasjonsfoto: Kjersti Kvile

- Hjelp flere unge inn i næringen

Leder
29. juli 2019 07:06

Norsk fiskerinæring har de siste ti årene vært preget av forgubbing og lite fornying, men de siste par årene har det skjedd en drastisk endring. Vi har sett nyrekruttering til den minste gruppen, takket være samfiskeordning og gode rekrutteringsordninger for å få flere unge inn. Regjeringen bør derfor øke innsatsen for å få økt antall unge hoder i bransjen.

Dagens rekrutteringskvoteordning har gitt 120 nytildelinger de siste ti år, i hovedsak gjennom tildeling av ti rekrutteringskvoter årlig og i all hovedsak i fisket etter torsk, hyse og sei i nord.

Ordningen har etter vår mening vært en suksess, siden det har bidratt til at flere unge har fått en mulighet til å komme innenfor. Det negative med ordningen er at en del yngre fiskere har brukt ordningen som mer eller mindre biinntekt i tillegg til å jobbe på en større båt. Dermed er det kanskje ikke dem som virkelig har hatt behov for kvoten, som har fått mulighet til å benyttes eg av den.

Dagens ordning har også vært omstridt blant en del eldre veletablerte fiskere, som har vært skeptisk til å dele på kvotene. De har ment at de unge må kjøpe seg inn på lik måte som andre, men har samtidig glemt at muligheten til å komme seg inn i næringen var en helt annen da de startet enn nå. 

Fem nye rekrutteringskvoter årlig er i minste laget. Bruk litt tøffere lut, Nesvik!

Nå vil regjeringen imidlertid ta nye grep for å skape foryngelse, men etter vår mening bruker fiskeriminister Tom Harald Nesvik (Frp) litt for pinglete virkemiddel. Han burde gitt langt flere sjansen, enn bare fem i året, i den nye rekrutteringsordningen.

Forslaget er nemlig at fiskere under 30 år i åpen gruppe skal kunne søke om et bonustillegg som rekrutteringskvote, som gir et kvotetillegg opp mot 80 prosent av et tilsvarende fartøys kvote i lukket gruppe i en periode på fem år. Nesvik vil dele ut inntil fem slike årlige rekrutteringskvoter.

Ordningen skal kvotemessig belastes lukket gruppe via ekstrakvoteordningen. Dette vil etter Nesviks mening bidra til at unge gis muligheter til å høste kunnskap og erfaring fra næringen, og å få en slik inntekter fra fiskerivirksomhet at denne kan bidra til i neste omgang å finansiere inntreden i lukkede fiskerier.

Forslaget er en del av kvotemeldingen som kom for en måned siden, og vil garantert gi de unge fiskerne større mulighet til å stå på egne bein etter fem år. Det vil gi dem en sikker inntekt, og på den måten sikre en reell rekruttering. Vi mener imidlertid at fem slike kvoter årlig er i minste laget. Hvorfor ikke ta en litt mer i og gi flere sjansen, Nesvik?

Fiskeriministeren burde vært langt mer ambisiøs, og lagt til rette for ytterligere rekruttering. Vi trenger flere unge hoder inn i næringen, og vi håper også ordningen legges opp slik at det ikke bare blir et tilleggsgode for ungdom som jobber i andre flåtegrupper. 

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00