SEIMANGEL: Saltfiskeksportørene opplever det som an katastrofe at de ikke får nok notsei. Knut Haagensen i Jangaard Export er redd Afrika-markedet kan gå tapt.Foto: Fridgeir Walderhaug
SEIMANGEL: Saltfiskeksportørene opplever det som an katastrofe at de ikke får nok notsei. Knut Haagensen i Jangaard Export er redd Afrika-markedet kan gå tapt.Foto: Fridgeir Walderhaug

Katastrofemangel på notsei til salting - permitteringer og tapte markeder neste

Jangaard og Fjordlaks varsler om permitteringer og tap av Afrika-markedet om de ikke får notsei til salting. I dag går fisken rundfryst til Øst-Europa. - De er ikke vant til konkurranse om råstoffet kontrer Råfisklaget.

Marked
Ole Erik Klokeide
Telefon 55 21 33 09
Mobil 478 09 837
7. juni 2019 08:15

Av en kvote på 32.000 tonn er det tatt cirka 10.000 nå tidlig i sesongen. Det meste har gått til frysing og salg til Øst-Europa.

Katastrofe

- Vi som salter og tørker notsei får ikke fisk. Det blir ikke mange arbeidsplasser av frysing av fisk. Dette er et kjempeproblem langs kysten og spesielt i nord. Store bedrifter som vår, Hermann Pettersen, Nergård og Fjordlaks og mange andre langs hele kysten mangler råstoff, sier Knut Haagensen i Jangaard Export til Fiskeribladet.

zoomFISKE: «Slettholmen» på seinotfiske mellom Vardø og Kiberg i Øst-Finnmark. 
FISKE: «Slettholmen» på seinotfiske mellom Vardø og Kiberg i Øst-Finnmark. 

Notsei går primært til Afrika, Kongo, Zaire og Angola, men også til land som Jamaica og Den dominikanske republikk. 

- Disse landene er oppe i 12.000 tonn, det er svære viktige markeder. Hvis alt går fryst ut av landet er det en katastrofe. Det blir permitteringer uten råstoff, seinotfiske er det eneste fisket som foregår nå i sommersesongen. Vi har fort 50 ansatte i arbeid med salting og tørking. Det er veldig arbeidskrevende. På et helautomatisk fryselager er det bare et par mann, sier Haagensen.

- Hva med prisen på saltet kontra fryst?

- Det er ikke den store prisforskjellen på bløgget og sløyet fisk og fryst fisk, sier han.

- Det blir permitteringer

Haagensen får støtte av en av de andre store på salting av notsei og klippfiskproduksjon, Anders Pedersen i Fjordlaks.

zoomBEKYMRET: Anders Pedersen i Fjordlaks er bekymret for eksport av klippfisk til Afrika-markedene.
BEKYMRET: Anders Pedersen i Fjordlaks er bekymret for eksport av klippfisk til Afrika-markedene.

- Vi er stor på notsei og eksport av klippfisk og får ikke nok råstoff. Vi har to anlegg i nord, Karlsøybruket og Tufjordbruket som nå står uten råstoff og arbeid. Det store markedet i Afrika tar unna den norske seinotkvoten. Uten seien så faller det markedet. Det er gode priser for eksempel 29 kroner kiloen i Kongo og 30 kroner i Jamaica. Dette er markeder opparbeidet i moderne tid og så mangler vi råstoff, sier Pedersen til Fiskeribladet.

Han er ikke i tvil om at hvis ikke råstofftilgangen øker så blir det permitteringer.

- Dette kan føre til permitteringer. Vi har 125 mann i arbeid, men ikke permittert ennå. Jeg har snakket med fiskeriministeren som har lovet å ta fatt i saken. sier han.

Dispensasjonen

  • I juni i fjor fattet Mattilsynet vedtak om dispensasjon fra kravet om bløgging/sløying i forskrift om kvalitet på fisk og fiskevarer §§ 7 og 8, gjeldende for notfanget sei som innfryses rund for eksport til tredjeland. 
  • Den gitte dispensasjonen gjelder fram til det fastsettes nytt regelverk som regulerer forholdet eller til Mattilsynet bestemmer noe annet.
  • Fiskeridepartementet ser nærmere på saken etter mange henvendelser.

- Ubløgget og sjødauet

Bakgrunnen for råstoffmangelen i år er at særlig de afrikanske markedene var dårlig i fjor. Råfisklaget fryktet dårligere marked og fikk dispensasjon av Mattilsynet til frysing av ubløgget notsei og det har fortsatt i år. 

- Det er egentlig ulovlig å fryse inn ublogget og sjødauet fisk. Det er uhygienisk, sier Pedersen.

- I utgangspunktet er det ikke lov å rundfryse notseien. Den er gjerne 12-13 timer gammel før den kommer til land. Da er galleblæren begynt å tære på kjøttet. Det er ikke særlig brukbart, full av galle, men den går til Øst-Europa, sier Haagensen som mener det ikke er noen god reklame for norsk sjømat.

- Ikke vant til konkurranse

Charles A. Aas, avdelingsdirektør for omsetning i Råfisklaget bekrefter at bakgrunnen er at det var vanskelig markeder i fjor, eksportørene fikk ikke solgt saltet og tørket fisk. Da kom dispensasjonen på plass.

zoomCharles Aas
Charles Aas

- Men saltfiskprodusentene har vært vant med å få kjøpe mesteparten av seien, de har ikke vært vant til konkurranse, sier Aas.

- Vi dere ta initiativ til å få opphevet den nå når markedet er bedre?

- Det skal komme en ny forskrift og den har tatt tid. Så er det sånn at kjøperne av fryst fisk har betalt betydelig bedre. Fisk til salting har gitt lavere pris. Båtene går der prisen er best. Det har vært store prisforskjeller, en krone i forskjell, det er 20 prosent vel det, sier Aas.

- Se det fra fiskernes side

Han mener man må se det fra fiskernes side.

- Hvorfor levere til de som betaler dårligere? Nå i juni er prisen mer lik, men saltfiskprodusentene må være konkurransedyktig, sier han.

 I fjor var det minstepris på 3,3 kroner kiloen, ifølge Aas, og Råfisklaget tok notsei ut av den dynamiske prismodellen. 

Fint med avlastningsmarked

- Så tok vi bort minsteprisen og i dag er prisen 4,09 kroner kiloen. I sør er det hovedsakelig innfryst notsei betalt med over fem kroner. Sånn er det, man går der det betales best.

- Vi dere ta initiativ til at dispensasjonen oppheves?

- Jeg mener vi bør så mange bein som mulig å stå på som i konvensjonelle markeder for sei. I Afrika er det nå bedre på klippfisk, men det er veldig fint å ha et avlastningsmarked, sier Aas.

Råfisklaget har fått henvendelser i saken fra Fiskeridepartementet og begge eksportørene har snakket med fiskeriminister Harald T. Nesvik. Fiskeribladet har foreløpig ikke fått noe svar om saken fra departementet.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.