Administrerende direktør Geir Ove Ystmark i Sjømat Norge svarer på Fiskeribladets leder om lakseskatt 30. mai.Foto: Jon Arne Grøttum/ Sjømat Norge
Administrerende direktør Geir Ove Ystmark i Sjømat Norge svarer på Fiskeribladets leder om lakseskatt 30. mai.Foto: Jon Arne Grøttum/ Sjømat Norge

Sjømat Norge: - Tull om alger og lakseskatt fra Fiskeribladet

Å drive matproduksjon er forbundet med biologisk risiko. Det så vi i landbruket under tørkesommeren i fjor. Det har vi sett med brå massedød i landbaserte lakseanlegg. Og det ser vi nå også med algeoppblomstringen i nord.

Leserinnlegg

Rammene rundt landbruk og havbruk er likevel svært ulik. Norskekysten gir svært gode forutsetninger for lakseoppdrett. Karrige og små jordlapper det motsatt for landbruket. Vår næring er også eksportorientert. Det gjør at bruk av økonomiske støtteordninger kan medføre handelspolitiske tiltak.

Ingen almisser

Derfor har verken Sjømat Norge eller de rammede bedriftene anmodet myndighetene om økonomiske støtteordninger. Tvert i mot har bedriftene understreket at de ikke er ut etter almisser fra staten. Derimot er det behov for å vurdere tiltak som kan sikre aktivitet ved bedriftene slik at vi unngår for mange permitteringer, og for lange permitteringsperioder. Det er viktig ikke bare for bedriftene, men for hardt rammede kystsamfunn og arbeidstakere. Slike tiltak kan være at bedriftene får nyttiggjøre MTB hos hverandre, og også at laksen kan stå lengre i merdene og vokse seg større.

Denne uka avholder vi i Sjømat Norge et møte med alle de rammede bedriftene, og med bakgrunn i det, og en solid behandling i våre tillitsvalgte organ, vil vi fremme konkrete forslag om virkemidler ovenfor myndighetene. 

Nødvendig buffer

Algeoppblomstringer er heldigvis ikke hverdagskost. Men i likhet med sykdom og andre biologiske forhold så fører det til at næringen må være rustet for så vel gode som tøffe dager. Dette trodde vi Fiskeribladet forsto. Det er derfor vi med undring leser at «kystens avis» harselerer med Robert Eriksson i Sjømatbedriftene fordi han har påpekt en slik selvfølgelighet. Eriksson har helt rett i at de gode årene vi har lagt bak oss har gitt en helt nødvendig buffer for mange selskap. Når nært hele produksjon i løpet av kort tid blir slått ut så ville det ellers vært et spørsmål om bedriftenes eksistens.

Skummel coctail

Denne biologiske risikoen kommer på toppen av at vi fremover må belage oss på en skjerpet konkurranse i markedene. For tiden bygges det landbaserte lakseanlegg nært markedene. Vi ser det i USA, Sør-Afrika, Emiratene og i Kina. Kombinasjonen mellom økt produksjon i viktige marked og en proteksjonist bølge gjennom verden er for næringen en skummel cocktail. Krav til næringen vil i tillegg føre til omfattende investeringer fremover. Selvsagt må slike forhold legges til grunn når man vurderer om havbruksnæringen skal pålegges nye særskatter.

( VILKÅR )

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...

Vi burde spise mer av fisken

Kommentar
17. september 2019 11:35

Kyst er fortsatt kyst selv om enkelte vil det annerledes

Leserinnlegg
3 kommentarer16. september 2019 17:21

Kvotebonus som stimuleringsverktøy

Kommentar
15. september 2019 13:21

Fakta om lusemidler og reker

Leserinnlegg
14. september 2019 19:26

Jo, unge bryr seg om bærekraft

Leserinnlegg
1 kommentar14. september 2019 15:48

- Tull med tall for Torbjørn Trondsen

Leserinnlegg
2 kommentarer13. september 2019 11:27

Nesvik: - Ribbes kvotegruppen 15-21 meter i kvotemeldingen?

Leserinnlegg
4 kommentarer12. september 2019 12:06
FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00