KAN AVHJELPE: Konsernsjef i Nordlaks, Eirik Welde, tror det nye, mobile Havfarm-anlegget kan bidra positivt i en framtidig algeoppblomstring. Anlegget skal være klart neste sommer.Foto: Pressefoto
KAN AVHJELPE: Konsernsjef i Nordlaks, Eirik Welde, tror det nye, mobile Havfarm-anlegget kan bidra positivt i en framtidig algeoppblomstring. Anlegget skal være klart neste sommer.Foto: Pressefoto

Nordlaks tror Havfarm-prosjektet kan hjelpe i alge-kampen.

Havbruk
Ann Eileen Ditlevsen Nygård
Telefon 55 21 33 15
Mobil 932 56 318
3. juni 2019 08:25Oppdatert:
3. juni 2019 10:53

Nordlaks tar med seg erfaringene fra de siste ukers algeoppblomstring når de nå planlegger Havfarm-prosjektet sitt videre, skriver NRK.

- I dag, når vi skal flytte fisk, har vi mange båter som er involvert for å flytte fisk fra ett anlegg til et annet. Med en havfarm kan vi flytte selve anlegget, som er mye raskere og krever mindre planlegging, sier konsernsjef Eirik Welde til kanalen.

- Kan ikke helgardere

Fiskeriminister Harald T. Nesvik sier til NRK at et slikt anlegg vil være mer fleksibelt i situasjoner hvor fisken er i fare, men at man aldri kan helgardere seg mot alle typer risiko.

Havfarm skal holde til utenfor Hadseløya i Nordland, og har skapt strid. Blant annet går det lokale fiskarlaget sterkt imot prosjektet, fordi de frykter at konsekvensene for det naturlige miljøet i området kan bli svært ødeleggende.

Prosjekt Havfarm startet våren 2015, og er et samarbeid mellom Nordlaks og NSK Ship Design i Harstad. Sommeren 2020 skal Havfarmen fortøyes på svai sørvest for Hadseløya i Vesterålen, ut mot åpent hav. 

zoomMOBIL MERD: Slik vil Nordlaks sin havgående oppdrettsmerd, Havfarm, ta seg ut. Fartøyet «Høydal» som du ser på illustrasjonen er 70 meter langt, og viser tydelig dimensjonen havfarmen får.
MOBIL MERD: Slik vil Nordlaks sin havgående oppdrettsmerd, Havfarm, ta seg ut. Fartøyet «Høydal» som du ser på illustrasjonen er 70 meter langt, og viser tydelig dimensjonen havfarmen får.

Fortsatt beredskap

Fiskeridirektoratet opprettholder for øvrig algeberedskapen utover uka. Situasjonen i Nord-Norge krever fortsatt fortløpende kontakt mellom myndigheter og oppdrettere, skriver direktoratet i sin algeoppdatering 2. juni.

Fiskeridirektoratet opprettholder beredskapen og analysesystemet med Fiskeridirektoratets fartøy «Rind» utover uka. 

- Vi vil gjøre ny vurdering dag for dag og gradvis trappe ned beredskapen utover uka hvis situasjonen bedrer seg ytterligere, opplyses det.,

Noe dødelighet i går

Det er ikke meldt om dødelighet i Troms. Det er rapportert om stedvis høy tetthet av Chrysochromulina i området. Det er samtidig rapportert om en del Phaeocystic.

Det er meldt om noe dødelighet på Tortenneset innerst i Ofotfjorden i Nordland i går.

Det er registrert moderate mengder av Chrysochromulina i ytre og midtre deler av Ofotfjorden. I den sørlige delen av Tjeldsundet ble det i går registrert høy forekomst av algen. Det er samtidig rapportert om høye konsentrasjoner av ufarlige kiselalger i dette området. 

For Tysfjorden er det en økning i konsentrasjonene av Chrysochromulina. Ved Raftsundet og Molla er det lave/moderate konsentrasjoner. I Øksfjorden er konsentrasjonen høy.

På vei ned, men kan blomstre opp igjen

Simuleringer viser at strømmen går inn mot Flaget, ytre del av Ofotfjorden og Rinøya. Det ser ut til at mindre vil gå inn Tysfjorden og Kanstadfjorden. I Tjeldsundet vil den kun gå et stykke opp.

Det kan se ut til at oppblomstringen er på vei ned, skriver fiskeridirektoratet i sin oppdatering søndag, og utdyper at det registreres generelt lavere antall alger, cellene er mindre i størrelse og det er observasjoner som tyder på at oppblomstringen/arten er mindre skadelig. Som meldt de siste dagene, har det vært høye konsentrasjoner av alger uten at det har medført at fisk dør. Det kan skje at algene blomstrer opp igjen i mindre områder.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.