OMFATTENDE: Nordlaks har mistet 29.000 fisk siste to døgn, men nå har det verste gitt seg. Her fra flytting av laks ved Nordlaks' anlegg i Kalvhodet i Ofoten. Foto: Ivar Johnsen/Nordlaks
OMFATTENDE: Nordlaks har mistet 29.000 fisk siste to døgn, men nå har det verste gitt seg. Her fra flytting av laks ved Nordlaks' anlegg i Kalvhodet i Ofoten. Foto: Ivar Johnsen/Nordlaks

Nordlaks har på to dager mistet 29.000 fisk. Melder om mindre død fisk lørdag.

Etter at Nordlaks har mistet 29.000 fisk siste to døgn håper selskapet de verste algeproblemene nå er over. - Vi fortsetter å følge utviklingen tett, sier Lars Fredrik Martinussen, kommunikasjonssjef i Nordlaks.

Havbruk
Øystein Hage
Telefon 55 21 33 13
Mobil 932 56 317
1. juni 2019 13:49Oppdatert:
1. juni 2019 13:55

Hittil lørdag er rapporteres det om et par hundre død fisk i noen av merdene. Mens fisken sto dypere i merdene fredag, er adferden til fisken mer normal i dag.? I går ble det også kjent at Mattilsynet brukte fem dager på å melde om alge-døden.?

Nordlaks mistet 20.000 fisk torsdag, og 9000 fisk i går, fredag. Hittil i dag er det altså snakk om mye mindre død fisk.

- Vannet er enda klarere i dag enn i går. Det er også mindre dødelighet i dag, sier Lars Fredrik Martinussen.

Det er ikke meldt om ny algerelatert dødelighet hverken i Troms eller Nordland siste døgnet. Det er fortsatt alger i begge fylker, men muligens noe mindre mengder enn tidligere. Det er dårlig sikt i sjøen mange steder, men vannprøver, vær- og strømforhold tilsier at det også er mye annet i sjøen, for eksempel alger som er ufarlige for fisk, melder Fiskeridirektoratet.

Ifølge Martinussen er HIs prognoser fortsatt strøm innover Tysfjorden. 

- Situasjonen kan fort snu igjen, så jeg vil ikke si at faren er over, sier han.

Myndighetene vil i løpet av helgen vurdere om det fremover er behov for noe lavere beredskap. 

- Vi kommer med ny oppdatering i ettermiddag når siste døgns prøveresultater er klare, opplyser direktoratet.

De høyeste konsentrasjonene er fortsatt i Balsfjorden. Det er også høye konsentrasjoner i Straumsfjorden og rundt Tromsøya. I vannprøvene er den giftige arten av Chrysochromulina i overtall. Akvaplan-Niva står for vannprøver og analyser av dem, og det er tegn som tyder på at algen ikke er like giftig som den har vært.

I Troms er det Balsfjorden, Grøtsundet, Ullsfjorden og på sikt Vorterøya som er mest utsatt for transport av oppblomstringen.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.