MATTILGANG: Skal den siste rest av fiskeavfall som sjøfuglene fortsatt nyter godt av, tas fra dem for profitthensyn? Spør Jenny Rolness i organisasjonen Dyrenes Rett.Foto: Kjersti Kvile
MATTILGANG: Skal den siste rest av fiskeavfall som sjøfuglene fortsatt nyter godt av, tas fra dem for profitthensyn? Spør Jenny Rolness i organisasjonen Dyrenes Rett.Foto: Kjersti Kvile

- Hvis sjøfuglene ikke engang skal unnes fiskesloet, hva skal de til slutt leve av?

Næringsmangel gjør sjøfuglene mer sårbare for predasjon og forurensing.

Leserinnlegg
Skrevet av15. mai 2019 05:00

Innovasjon Norge ønsker bedre utnyttelse av fiskeressursene, og peker på at norske fiskere forsynte måker med mat i form av restråstoff for rundt 350 millioner kroner i 2017.

De siste ti årene er 30 prosent av sjøfuglene på fastlandet forsvunnet. 16 av 28 marine sjøfuglarter er på den norske rødlista. Av disse er krykkjebestanden redusert med over 50 prosent de ti siste årene og fiskemåken med 15 - 30 prosent siden 1990. Så og si alle måkeartene er i tilbakegang, og 7 av 10 arter som hekker i Norge, inkludert Svalbard og Jan Mayen, er på Norsk rødliste.

Lomvibestanden på Runde er redusert med 99 prosent de siste 30 årene. Det kan være et tidsspørsmål før arten forsvinner som hekkefugl i mange fuglefjell langs kysten. Også lundefuglen har gått sterkt tilbake i hekkelokalitetene.

Klimaendring, dårlig tilgang på tobis og andre viktige fiskearter og forbud mot utkast av bifangst og fiskeavfall regnes som de viktigste årsakene til tilbakegangen for sjøfuglene. Næringsmangel gjør sjøfuglene mer sårbare for predasjon og forurensing.

Når det nå åpnes for kommersielt fiske på rødåte - en art som er sentral i økosystemet for både fisk og sjøfugl - må man regne med at situasjonen vil forverre seg.

Skal den siste rest av fiskeavfall som sjøfuglene fortsatt nyter godt av, tas fra dem for profitthensyn? Norge eksporterte 2,7 millioner tonn sjømat for tilsammen 99 milliarder kroner i 2018. Da blir det smålig å regne på hvor mange millioner kroner som går tilbake til havet - til sultende sjøfugler som vi tar maten fra.

Tap av artsmangfold regnes som en global krise på linje med klimakrisen. 60 prosent av jordas dyreliv er blitt borte de siste 40 årene. En million arter trues av utryddelse, ifølge en FN-rapport. Rapporten viser at store fiskestammer er på kanten av utryddelse på grunn av overfiske og at 33 prosent av fisket i dag overbeskattes. I en slik situasjon er det nødvendig at fiskesloet går tilbake til havet. Det kan bli redningen for sjøfuglene.

( VILKÅR )

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...

- Staten må ta ansvaret for fiskerihavnene

Leserinnlegg
25. august 2019 10:12

Fiskeslakt kan være fremtidens energi

Kommentar
24. august 2019 20:03

Endring i praksis

Kommentar
24. august 2019 12:06

- Slutt å slenge dritt

Leserinnlegg
1 kommentar23. august 2019 05:00

Genetikk og logikk - om oppdrettslaks, villaks og islendinger

Leserinnlegg
7 kommentarer21. august 2019 09:39

- Tøff start på livet for laksen

Leserinnlegg
20. august 2019 10:00

- Vi må ikke ta havnæringene for gitt

Leserinnlegg
19. august 2019 15:12
FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00