FORSVARLIG: I et debattinnlegg skriver fiskeriminister Harald T. Nesvik at Havforskningsinstituttet har betydelig kunnskap om raudåta og hvor mye det er forsvarlig å høste av den. - Det er denne kunnskapen som har gitt grunnlaget for min beslutning om å åpne opp for kommersielt fiske, skriver ministeren.Foto: Nærings- og fiskeridepartementet
FORSVARLIG: I et debattinnlegg skriver fiskeriminister Harald T. Nesvik at Havforskningsinstituttet har betydelig kunnskap om raudåta og hvor mye det er forsvarlig å høste av den. - Det er denne kunnskapen som har gitt grunnlaget for min beslutning om å åpne opp for kommersielt fiske, skriver ministeren.Foto: Nærings- og fiskeridepartementet

- Raudåtebestanden tåler et fiske som er langt større enn årets kvote tillater

Jeg er opptatt av å legge til rette for ny industri og nye arbeidsplasser. Planktonet raudåte er foreløpig lite utnyttet i Norge, men den har potensiale.

Leserinnlegg
Skrevet av2. mai 2019 10:10Oppdatert:
2. mai 2019 10:14

Blant annet kan den brukes til kosttilskudd, legemidler, matvaretilsetninger, kosmetikk og spesialfôr for marin yngel.

Hvert år vokser det opp mange millioner tonn av dette planktonet. Havforskningsinstituttet har lagt til grunn at det er 33 millioner tonn raudåte i Norskehavet (biomassestørrelse).

- Forsiktig tilnærming

I vår åpnet vi opp for en bærekraftig høsting av denne arten. Totalkvoten for 2019 er satt til 254 000 tonn. Det må man kunne si er en forsiktig tilnærming, og det gjør jeg nettopp fordi raudåte er en nøkkelart i økosystemet.

Blant andre Flakstad Fiskarlag er kritiske til min avgjørelse.

Jeg er helt på linje med Flakstad Fiskarlag når de sier at raudåte spiller en viktig rolle i de marine økosystemene i norske havområder, særlig i Norskehavet. At arten er viktig føde for flere sentrale fiskebestander er det heller ingen tvil om.

- Har betydelig kunnskap

Der de tar feil er når de framstiller det som om vi nærmest ikke har kunnskap om raudåta. Havforskningsinstituttet har betydelig kunnskap. Det er denne kunnskapen som har gitt grunnlaget for min beslutning om å åpne opp for kommersielt fiske.

Forskerne sier altså at bestanden tåler et fiske som er langt større enn det årets kvote tillater. Videre sier de at dagens kvote heller ikke vil ha effekt på fiskens tilgang til mat. Dersom hele kvoten blir fisket vil det utgjøre ca. 0,1 prosent av raudåtas produksjon i Norskehavet. Med det nye regelverket som trådte i kraft i mars i år ønsker jeg også å legge til rette for nytenkning og innovasjon. Det vil bli lyst ut blant annet fem høstingstillatelser til selskaper som ikke fyller aktivitetskravet i deltakerloven. Der vil det være en forutsetning at disse selskapene legger til rette for videreforedling om bord på høstingsfartøyet, eller på land i Norge.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

Sjømatnæringen må bli mer synlig

Kommentar
22. februar 2020 16:55

Fiskebåt driver med avledningsmanøver

Leserinnlegg
20. februar 2020 11:54

Useriøst eller uvitende fra Fiskarlaget Nord

Leserinnlegg
19. februar 2020 11:03

- Stine Akselsens forunderlige verden

Leserinnlegg
18. februar 2020 20:02

Fryst fisk er viktig for fiskeindustrien

Leserinnlegg
18. februar 2020 09:26
FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00