FORSVARLIG: I et debattinnlegg skriver fiskeriminister Harald T. Nesvik at Havforskningsinstituttet har betydelig kunnskap om raudåta og hvor mye det er forsvarlig å høste av den. - Det er denne kunnskapen som har gitt grunnlaget for min beslutning om å åpne opp for kommersielt fiske, skriver ministeren.Foto: Nærings- og fiskeridepartementet
FORSVARLIG: I et debattinnlegg skriver fiskeriminister Harald T. Nesvik at Havforskningsinstituttet har betydelig kunnskap om raudåta og hvor mye det er forsvarlig å høste av den. - Det er denne kunnskapen som har gitt grunnlaget for min beslutning om å åpne opp for kommersielt fiske, skriver ministeren.Foto: Nærings- og fiskeridepartementet

- Raudåtebestanden tåler et fiske som er langt større enn årets kvote tillater

Jeg er opptatt av å legge til rette for ny industri og nye arbeidsplasser. Planktonet raudåte er foreløpig lite utnyttet i Norge, men den har potensiale.

Leserinnlegg
Skrevet av2. mai 2019 10:10Oppdatert:
2. mai 2019 10:14

Blant annet kan den brukes til kosttilskudd, legemidler, matvaretilsetninger, kosmetikk og spesialfôr for marin yngel.

Hvert år vokser det opp mange millioner tonn av dette planktonet. Havforskningsinstituttet har lagt til grunn at det er 33 millioner tonn raudåte i Norskehavet (biomassestørrelse).

- Forsiktig tilnærming

I vår åpnet vi opp for en bærekraftig høsting av denne arten. Totalkvoten for 2019 er satt til 254 000 tonn. Det må man kunne si er en forsiktig tilnærming, og det gjør jeg nettopp fordi raudåte er en nøkkelart i økosystemet.

Blant andre Flakstad Fiskarlag er kritiske til min avgjørelse.

Jeg er helt på linje med Flakstad Fiskarlag når de sier at raudåte spiller en viktig rolle i de marine økosystemene i norske havområder, særlig i Norskehavet. At arten er viktig føde for flere sentrale fiskebestander er det heller ingen tvil om.

- Har betydelig kunnskap

Der de tar feil er når de framstiller det som om vi nærmest ikke har kunnskap om raudåta. Havforskningsinstituttet har betydelig kunnskap. Det er denne kunnskapen som har gitt grunnlaget for min beslutning om å åpne opp for kommersielt fiske.

Forskerne sier altså at bestanden tåler et fiske som er langt større enn det årets kvote tillater. Videre sier de at dagens kvote heller ikke vil ha effekt på fiskens tilgang til mat. Dersom hele kvoten blir fisket vil det utgjøre ca. 0,1 prosent av raudåtas produksjon i Norskehavet. Med det nye regelverket som trådte i kraft i mars i år ønsker jeg også å legge til rette for nytenkning og innovasjon. Det vil bli lyst ut blant annet fem høstingstillatelser til selskaper som ikke fyller aktivitetskravet i deltakerloven. Der vil det være en forutsetning at disse selskapene legger til rette for videreforedling om bord på høstingsfartøyet, eller på land i Norge.

( VILKÅR )

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...

Vi burde spise mer av fisken

Kommentar
17. september 2019 11:35

Kyst er fortsatt kyst selv om enkelte vil det annerledes

Leserinnlegg
3 kommentarer16. september 2019 17:21

Kvotebonus som stimuleringsverktøy

Kommentar
15. september 2019 13:21

Fakta om lusemidler og reker

Leserinnlegg
14. september 2019 19:26

Jo, unge bryr seg om bærekraft

Leserinnlegg
1 kommentar14. september 2019 15:48

- Tull med tall for Torbjørn Trondsen

Leserinnlegg
2 kommentarer13. september 2019 11:27

Nesvik: - Ribbes kvotegruppen 15-21 meter i kvotemeldingen?

Leserinnlegg
4 kommentarer12. september 2019 12:06
FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00