VILLAKS BLIR PÅVERKA: Ungar fra rømt oppdrettslaks og villaks klarer seg dårlegare i naturen, viser ny forskning.Foto: (Foto: Halldor Kollbeins)
VILLAKS BLIR PÅVERKA: Ungar fra rømt oppdrettslaks og villaks klarer seg dårlegare i naturen, viser ny forskning.Foto: (Foto: Halldor Kollbeins)

Villaks kan ta stor skade av rømt oppdrettslaks

Havbruk
Redaksjonen
24. april 2019 15:36

Rømt oppdrettslaks konkurrerer om maten i elva og når den gyt med villaks, blir dei arvelge eigenskapane påverka. Dermed skader det villaksen si tilpassing til eit liv i naturen.

Samarbeid

Dette er resultata av ei omfattande undersøking som er gjort av korleis oppdrettslaks kan påverke villaks, melder Havforskningsinstituttet.

Arbeidet har gått føre seg i 10 år og forskarar frå Havforskingsinstituttet, Universiteta i Bergen, Århus og Ås. Forskarane har følgt eile 75 familiegrupper i Elvelaboratoriet i Guddalselva. Til saman planta dei ut 254 400 befrukta rogn av villaks, oppdrettslaks og hybridar over tre år. 

To effektar

- Vi ser altså to effektar av rømt laks, auka konkurranse om maten i elva og redusert tilpassing til livet i naturen. Den første påverknaden er uavhengig av innkryssing medan den andre er konsekvens av innkryssing og endring av arvelege eigenskapar, forklarar Skaala.

I snitt overlevde 0,94 % av villaksen medan under halvparten av dette, 0,41 %, av oppdrettslaksen klarte seg.

DNA-profilar

Elvelaboratoriet i Guddalselva har avanserte innretningar med kontroll på all fisk som vandrar ut eller opp i elva, og det finst berre eit par andre stader i verda der dei kan gjere tilsvarande undersøkingar.

Sidan forskarane hadde DNA profilar på alle foreldre, kunne dei identifisere foreldreopphavet til alle lakseungane som overlevde fram til dei vandra ut av elva, starten på den lange rundturen i Norskehavet. Same metode gav dei også svaret på kven som var foreldra til fisken som seinare returnerte til elva for å gyte.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00