HEKKETID: Lundefuglen, også kalt «sjøpapegøye», er en mellomstor alkefugl som lett kjennes på sitt store og fargerike nebb. Fuglen krever rik tilgang på energirik fisk til ungene, spesielt tobis og sild.Foto: Norsk Ornitologisk Forening
HEKKETID: Lundefuglen, også kalt «sjøpapegøye», er en mellomstor alkefugl som lett kjennes på sitt store og fargerike nebb. Fuglen krever rik tilgang på energirik fisk til ungene, spesielt tobis og sild.Foto: Norsk Ornitologisk Forening

Nå trenger disse sjøfuglene fred for å hekke

Miljø
Torhild Måkestad Martinussen
Telefon 55 30 22 34
Mobil 98404287
23. april 2019 10:36

Sjøfugler som blir forstyrret i hekketida kan i verste fall forlate egg og unger. Fra 15. april til 15. juli er det derfor forbudt å gå i land eller nærme seg en rekke sjøfuglområder, fra svenskegrensa i sørøst til grensa mot Russland i nord, informerer Miljødirektoratet på sine nettsider.

12 arter på rødlista

Områder med ferdselsforbud er merket med skilt og i noen tilfeller informasjonstavler. Ferdselsforbudet kan gjelde også 50 meter ut i sjøen rundt holmer og skjær langs kysten.

21 sjøfuglarter hekker på det norske fastlandet og 12 av dem er listet i Norsk rødliste for arter, lista over arter med risiko for å dø ut i Norge, utarbeidet av Artsdatabanken.

Begrense påvirkning

Over tid har mange av artene opplevd en sterk bestandsnedgang. Nedgangen har vært sterkere på fastlandet enn for eksempel på Svalbard og Bjørnøya.

Mange faktorer påvirker fuglene og bidrar til å forklare bestandsnedgangen, men ferdsel som forstyrrer hekkingen er en påvirkning på toppen av andre faktorer, viser Miljødirektoratet til.

- Fugler som blir skremt bort fra reiret vil i verste fall gi opp hekkinga og forlater området. Hvis det gjentar seg over flere, kan det ha betydning for bestanden. For å beskytte sjøfuglene må vi begrense de påvirkningene som vi kan kontrollere, og forstyrrelser fra mennesker er en av dem, sier Morten Kjørstad, direktør i Statens naturoppsyn.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00